MILORAD DODIK: Svim Jevrejima u BiH neka je sretan Pesah

Srpski član i predsjedavajući Predsjednštva BiH Milorad Dodik čestitao je Jevrejima u Republici Srpskoj i BiH veliki praznik Pesah, sa željom da ovaj praznik nade, spasenja i slobode donese toleranciju, ljubav i solidarnost svim narodima u svijetu.

Dodik je rekao da je Pesah praznika oslobođenja od stega i ropstva, te simbol stvaranja novog, humanijeg i boljeg društva, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavjućeg Predsjedništva BiH.

“Želim da ovaj praznik i dane Pesaha proslavite u krugu porodice, u ljubavi i zdravlju, poštujući sve epidemiološke mjere, i da buduće praznike svi zajedno dočekujemo i zajedno proslavljamo u radosti”, ističe se u čestitki.

Pesah je najveći jevrejski praznik, koji je jedan je od tri hodočasnička praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost idu na hodočšće u Jerusalim.

Praznik se proslavlja u krugu porodice, a za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje.

Praznik se obilježava u spomen spasenja Jevreja iz egipatskog ropstva, koji je u početku slavljen sedam dana, ali je zbog nepreciznosti starog jevrejskog kalendara usvojen običaj da se slavi osam dana.

Izvor: Srna, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top