ZABORAVLJENI SPASILAC PRAVOSLAVNIH HRIŠĆANA: Kako je Hadži-Halil efendija spasio carigradske Grke od pokolja!

Kada je 1821. izbila grčka revolucija, odnosno grčki ustanak, sultan Mahmud II je od šejh-ul-islama Osmanskog carstva Hadži-Halil efendije zatražio  da izda fetvu (pravni ukaz šerijatskog prava) koji bi osmanskoj vojsci dopustio da izvrši masakr Grka u Konstantinopolisu, kao odmazdu za revoluciju.

Hadži Halil je najprije od sultana zatražio nešto vremena kako bi razmotrio njegov zahtjev. Efendija je odmah zatražio prijem kod carigradskog patrijarha Grigorija V. Patrijarh je Hadži Efendiji objasnio da je već tri puta ekskomunicirao vođe revolucije. Nakon što je Hadži Halil efendiju uvjerio da pravoslavno sveštenstvo nema ništa sa pobunom, zamolio ga je da ih zaštiti od sultana.

Nakon mnogo razmišljanja, Hadži Halil efendija se vratio sultanu i saopštio mu da se njegov zahtjev protivi Kur’anu i da mu ne može izdati fetvu da vojska izvrši pokolj Grka u Konstantinopolisu. Razjaren njegovim odbijanjem, sultan ga je izgnao na ostrvo Lemnos, sa kojeg se nikada nije vratio jer je mučen i pretučen do smrti od strane sultanove garde.

Опис није доступан.

Izvor: Byzantine Commonwealth of Orthodox Nations
Foto: Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top