BLOKIRAN ‘DEJTON 2’: Državni sekretar SAD pisao Dodiku, Džaferoviću i Komšiću!

Neki od nedostataka ustava Bosne i Hercegovine utvrđeni su u presudama Europskog suda za ljudska prava, istakao je Blinken

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Antony Blinken danas je uputio pismo članovima Predsjedništva naše zemlje, Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću.

Podsjećamo, novi američki predsjednik Joe Biden, odlučio je da za američkog državnog sekretara imenuje dugogodišnjeg saradnika Antonyja Blinkena.

Kako navode u pismu koje je upućeno članovima Predsjedništva BiH ponosni su na ulogu koju su Sjedinjene Države imale u zaustavljanju strašnog rata u Bosni i Hercegovini i pomažući u osiguranju mira koji je uslijedio. Između ostalog je istakao kako su prije dvadeset i pet godina Sjedinjene Države pomogle su u posredovanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

MIROVNI SPORAZUM

Daytonski mirovni sporazum stvorio je snažnu podlogu na kojoj je Bosna i Hercegovina mogla graditi, omogućavajući državi uspostavljanje održivog puta naprijed 10 konačnog članstva u Europskoj uniji i dubljeg partnerstva s NATO-om. Međutim, od početka je bilo shvaćeno da ustavni aranžmani uspostavljeni Daytonskim mirovnim sporazumom nisu uklesani u kamen, a s vremenom će se izvršiti potrebne promjene.

Neki od nedostataka ustava Bosne i Hercegovine utvrđeni su u presudama Europskog suda za ljudska prava, uključujući odluku Sejdić-Finci. Pitanja koja su identificirana ovim presudama i srodne zabrinutosti koje se rješavaju u odlukama ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju se riješiti. Problemi se ne mogu riješiti samo zakonodavstvom. Ograničeno zahtjevima članstva u Europskoj uniji i presudama europskih sudova. Također podržavamo ažuriranje Izbornog zakona radi rješavanja relevantnih odluka Ustavnog suda i provedbe mjera integriteta izbora koje će sljedeće izbore 2022. učiniti najslobodnijim i najpravednijim u historiji Bosne i Hercegovine, navodi se.

Iako u Hrvatskoj na snagu stupaju pojačane mere, ova zemlja je odlučila da olakša ulazak stranaca!

Posted by Preokret on Thursday, April 1, 2021

Između ostalog, istaknuto je kako je 2021. godina, godina prilika te kako nedavno imamo primjer slaganja. Dakle, U Mostaru su riješeni i složeni problemi kompromisom, kako navode, korak-po korak pregovorima.

Znam da u Bosni i Hercegovini postoje glasovi koji pozivaju na strpljenje, a ne na hitnost, uključujući i neke koji vjeruju da Sjedinjene Države i naši europski partneri pripremaju “Daytonski Il” za temeljno preoblikovanje pregovora o podjeli moći u “Daytonskom mirovnom sporazumu”. Međutim, vidjeli smo kako su raniji napori na reformama propali u Bosni i Hercegovini; pokušavajući učiniti previše odjednom. SAD vjeruje da bismo se trebali usredotočiti na provođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, vladavine zakona i ekonomskih reformi kako bismo osigurali prava svih građana u izbornom procesu, poboljšali integritet pravosuđa, smanjili opseg korupcije, poboljšali gospodarski oporavak, i početi vraćati povjerenje građana. To je ostvariv cilj, koji zahtijeva samo političku volju da se naprijed postignu potrebni kompromisi.

POSVETITI PAŽNJU

Vaše će vodstvo biti neophodno za ozbiljan, vjerodostojan proces. Sjedinjene Države bit će parter u ovom naporu, ali lideri u Bosni i Hercegovini će morati naporno raditi. Pozivam vas da se ozbiljno uključite u ovaj proces, da biste tim pitanjima posvetili pažnju koju zaslužuju.

Nadam se saradnji s vama i Vladom Bosne i Hercegovine na produbljivanju našeg partnerstva i unaprijeđivanju zajedničkih interesa. Sjedinjene Države ostaju vaš najbliži prijatelj i najjači zagovornik, zaključuje se u pismu.

Cilj HDZ-a je da proširi utjecaj Hrvatske u BiH, a više zemalja Evropske unije, koje nisu imune na šovinističko-nacionalističku ideologiju, to podržava!

Posted by Preokret on Thursday, April 1, 2021

Izvor: Oslobodjenje.ba
Foto: Printscreen Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top