BAJDENOV ZAOKRET: SAD ukinule sankcije protiv Međunarodnog krivičnog suda u Hagu!

Vlada američkog predsednika Džoa Bajdena ukinula je sankcije protiv sudija i osoblja Međunarodnog krivičnog suda koje je uveo Bajdenov prethodnik Donald Tramp.

Tramp je 11. juna prošle godine potpisao ukaz o uvođenju ekonomskih sankcija i putnih restrikcija svima zaposlenima u Međunarodnom krivičnom sudu sa sedištem u Hagu koji vode istrage ili optužuju američke vojnike ili obaveštajne zvaničnike za moguće zločine u Avganistanu.

Bajden je saopštio da se Sjedinjene Države još uvek ne slažu sa nekim postupcima suda.

“Međutim, verujemo da bi se naša zabrinutost zbog ovih slučajeva bolje rešila diplomatskim putem nego izricanjem sankcija”, saopštio je Bajden ukidajući mere.

Ukidanje sankcija je najnoviji signal da Bajdenova administracija namerava da se vrati u multilateralni okvir, piše agencija AP.

Policajac Viijam F. Evans je ubijen je kada ga je na severnom ulazu u američki Kapitol pokosilo vozilo u kojem se nalazio osumnjičeni Noa Grin!

Posted by Preokret on Saturday, April 3, 2021

Trampova administracija je povukla Sjedinjene Države iz brojnih međunarodnih institucija i sporazuma i oštro ih kritikovala.

Otkako je Bajden stupio na dužnost, njegova administracija se pridružila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ponovo se angažovala u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, vratila se Pariškom klimatskom sporazumu i započela razgovore sa ciljem povratka u okvire iranskog nuklearnog sporazuma. Tramp se povukao iz svih pet.

Međunarodni krivični sud istražuje genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.
SAD se nisu pridružile ovom sudu, koji je počeo sa radom 2002. godine nakon što je dovoljno država ratifikovalo ugovor kojim je oformljen.

Američki predsednici još od Bila Klintona izrazili su duboke rezerve prema sudu, iako su se neki, uključujući predsednika Baraka Obamu, složili sa ograničenom saradnjom sa njim.

#Rusija je upozorila da bi ozbiljna eskalacija mogla da “uništi” Ukrajinu, dok je #NATO izrazio zabrinutost zbog navodnog nagomilavanja ruskih snaga blizu istočne granice ove zemlje!

Posted by Preokret on Friday, April 2, 2021

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Wikimedia Creative Commons; Printscreen YouTube / Guardian News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top