CRNOGORSKI SCENARIO U BUGARSKOJ: Borisov osvojio najviše glasova, ali strepi od velike opozicione koalicije!

Partija Građani za evropski razvoj Bugarske, čiji je lider bugarski premijer Bojko Borisov, osvojila je više od 24 odsto glasova na parlamentarnim izborima, saopštila je Centralna izborna komisija, nakon što je prebrojano 42 odsto glasova.

Borisova čekaju teški koalicioni pregovori kako bi osigurao novi četverogodišnji mandat u najsiromašnijoj članici Europske unije.

Nova stranka „Ima takav narod“, pevača i televizijskog voditelja Slavija Trifonova, dobila je 19 odsto glasova, a opoziciona Socijalistička partija skoro 15 odsto.

Koalicije Demokratska Bugarska i „Ispravi se“, koje su organizovale masovne antikorupcijske demonstracije protiv Borisova, osvojile su 11, odnosno više od pet odsto glasova birača.

Pokret za prava i slobode, čiji su glasači uglavnom etnički Turci, dobio je skoro devet odsto glasova.

Predsednik Srbije predstavio je na svom profilu uzorak kese koju penzioneri treba da dobiju kao dar od svoje države!

Posted by Preokret on Sunday, April 4, 2021

Konačni zvanični rezultati će, kako se očekuje, biti poznati u četvrtak, javlja Rojters.

Nakon desetljeća dominacije bugarskom politikom, Borisov ima malo prirodnih koalicijskih partnera u fragmentiranom zakonodavnom tijelu, a većina odbija izravnu suradnju s GERB-om.

Nisu isključeni tjedni pregovora pa čak ni novi izbori što znači da bi Bugarska mogla imati poteškoća s izvlačenjem novca iz Fonda za oporavak EU-a vrijednog 750 milijardi eura čiji je cilj pomoć gospodarstvima u bloku nakon pandemije koronavirusa.

Borisov (61), bivši vatrogasac i tjelohranitelj, pokušao je predstaviti svoje uspjehe u modernizaciji bugarske infrastrukture u pritajenijoj kampanji nakon masovnih skupova protiv korupcije prošlog ljeta koji su narušili njegovu popularnost.

Opcije za formiranje koalicije komplicira pojava populističke stranke “Postoji takav narod” popularnog televizijskog voditelja i pjevača Slavija Trifonova koja je prema Gallupovoj anketi na drugom mjestu sa 17,1 posto osvojenih glasova.

Trifonov (54), čiji su koncerti s domoljubnim pjesmama privukli tisuće ljudi, odbacio je mogućnost koalicije s GERB-om i socijalistima.

On je kazao da je je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike ove Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

Posted by Preokret on Monday, April 5, 2021

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Boyko Borissov

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top