PRVI GOVOR NOVE PREDSEDNICE KOSOVA*: Nema mira dok Srbija ne odgovara za zločine! (VIDEO)

Građani Kosova uglavnom su zadovoljni izborom Vjose Osmani za novu predsednicu Kosova. Međutim analitičar Miodrag Marinković smatra da ukoliko nova kosovska vlast ne promeni svoj stav o odnosima sa Srbijom, može doći do ugrožavanja briselskog dijaloga.

U prvom obraćanju poslanicima Skupštine Kosova nova predsednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da “pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu”. Poručila je i da je pred Kosovom i dijalog “koji se mora voditi na ravnopravan način”.

“Mir se može postići samo kada budemo videli da Srbija žali, kada zatraži oprost i kada bude dostignuta pravda za one koji su patili od njihovih zločina”, navela je Osmani.

Analitičar iz Severne Mitrovice Miodrag Marinković za Glas Amerike kaže da se odnos nove predsednice Kosova prema Srbima na Kosovu neće bitno promeniti. Kad je reč o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine Marinković je mišljenja da postoji velika verovatnoća da dođe do zastoja u dijalogu.

„Mislim da ovaj izbor Osmanijeve i izbegavanje te političke krize znači nova pozicija Kosova prema dijalogu sa Srbijom. Mislim da je Osmanijeva i Samoopredeljenje koji sada deluju u saglasju da su oni otelotvorenje jednog sentimenta među kosovskim Albancima, koje kaže da se sporazum sa Srbijom neće zasnivati na kompromisu i da će takav biti njihov stav. Ukoliko nema kompromisa mislim da mi imamo velike probleme ne samo sa postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, nego sa uopšte održavanjem ovog trenutnog formata dijaloga između Srbije i Kosova pod okriljem Evropske unije“, kazao je Marinković.

Vjosa Osmani je izabrana na mandat od pet godina u trećem krugu glasanja sa 71 glasom od 82 poslanika koliko ih je učestvovalo u glasanju. Nevažećih je bilo 11 listića. Novoizabrana predsednica Kosova je u svom govoru obećala i da će raditi na vladavini prava, da će zaštiti svaki centimetar Kosova i da će biti predsednica svih građana.

Borisova čekaju teški koalicioni pregovori ukoliko želi da osigura novi mandat u najsiromašnijoj članici Europske unije!

Posted by Preokret on Monday, April 5, 2021

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / euronews (em português)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top