USKRŠNJA PORUKA PAPE FRANJE: Potrebna brža distribucija vakcina, kritika vojnih sukoba i naoružavanja!

Papa Franja je u svojoj uskršnjoj poruci pozvao države na bržu distribuciju vakcina protiv Kovida 19, pogotovo siromašnijima u svetu, dok je oružane sukobe i potrošnju u vojne svrhe označio skandaloznim.

Službi je, drugu godinu zaredom usled pandemije koronavirusa, prisustvovao manji broj ljudi u crkvi Svetog Petra – za razliku od prethodnih godina kada je Trg Svetog Petra bio preplaljen građanima.

Trg je bio prazan – izuzimajući prisustvo nekoliko policajaca koji su sprovodili striktne trodnevne antipandemijske mere.

Nakon održane mise – papa Franja je uputio poruku „Urbi et Orbi“ u kojoj tradicionalno govori o izazovima u svetu i poziva na mir.

“Pandemija se širi u okolnostima ozbiljne društvene i ekonomnske krize – koja najviše pogađa sitomašne. Za to vreme, što smatram skandaloznim, oružani sukobi nisu okončani, a vojni arsenali se gomilaju”, rekao je papa Franja.

„U svetu je previše ratova i previše nasilja! Neka nam Gospod pomogne da prevaziđemo taj način razmišljanja”, istakao je on.

Tanasković je ukazao da dva pisma iz obimne prepiske koju je Stepinac tokom 1941. godine imao sa Vatikanom i papom Pijem Dvanaestim, nisu ništa novo.

Posted by Preokret on Monday, April 5, 2021

Govoreći o područjima ugroženim konfliktima, ukazao je na situaciju u Mjanmaru, gde od februara traju građanski protesti protiv vojne hunte koja je početkom februara nasilno preuzela vlast. Više od 550 demonstranata poginulo je tokom poslednja dva meseca u zemlji koju je papa posetio 2017.

“Slavimo mlade ljude Mjanmara posvećene očuvanju demokratije koji na miran način nastoje da se čuje njihov glas”, istakao je papa u govoru.

Pozvao je na mir u nekoliko područja u Africi, uključujući Tigraj na severu Etiopije i provinciju Kabo Delgado u Mozambiku.

“Krizu u Jemenu obeležava skandalozna tišina”, ukazao je tokom obraćanja.

Istovremeno, papa Franja je apelovao na Izraelce i Palestince da, kako je ukazao, ponovo otkriju moć dijaloga da bi se postiglo između dve države postiglo rešenje koje bi doprinelo da obe strane žive, rame uz rame, u miru i prosperitetu.

Sa pijetetom je govorio o medicinskim radnicima i izrazio saosećanje mladim ljudima koji su onemogućeni da pohađaju školu. Pozvao je sve strane na borbu protiv pandemije.

Naveo je i da mu je poznato da su brojni hrišćani širom sveta progonjeni – pozvavši da se ukinu ograničenja slobode veroispovesti i religije širom sveta.

Srećan Uskrs svima koji danas obeležavaju najdrevniji praznik Gospoda!

Posted by Preokret on Sunday, April 4, 2021

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / TED

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top