OKONČAN PROTEST STUDENATA U SARAJEVU: Edin Forto podržao zahteve! (VIDEO)

Članovi Udruženja studenata “Studentskog centra” okupili su se danas u 9:30 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima, kao i zbog lošeg načina ophođenja nadležnih prema ovoj populaciji.

Studenti ističu da je nemaran odnos nadležnih godinama unazad doveo studente do ruba u kojem ostaju bez hrane.

Zbog neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove “Studentski centar” menza polako ostaje bez hrane, a studenti uredno kupuju svoje bonove koje ne mogu iskoristiti.

“Danas, kao što smo najavili, tražimo svoja prava. Nažalost, u 21. vijeku mi se borimo za hranu. Znači, vraćamo se stoljećima unazad. Dobili smo nešto od Kantona. To nešto je, kako oni kažu, enormna količina krompira. Mi nismo platili krompir, mi smo platili svu hranu koja piše u meniju. I Vi nas pokušavate utješiti tim krompirom. Ne možete popraviti nešto što ste uradili, 45 dana što ste radili, a to je vaše prepucavanje s bivšim direktorom, da li je on direktor ili nije. Nama to nije bitno, nama treba potpisnik, da potpiše nabavke, isplatu, kako nam ne bi obustavili hranu… Mi imamo zaliha hrane još za par dana. Nećemo da živimo na tome da mi redovno plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama od danas do sutra. Ono što smo platili treba da dobijemo”, kazao je Kenan Velagić iz Udruženja studenata “Studentskog centra”.

Protesti su okončani i studenti su se razišli, prenose mediji. Inače, protesti su bili planirani u prošlu subotu, ali su zbog epidemiološke situacije otkazani.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, kazao je da je protest studenata Udruženja „Studentskog centra“ opravdan.

“Velika večina njihovih zahtjeva je opravdana. Ja moram naglasiti da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara i mi smo sada došli da se s time bavimo, suštinski. Ministrica se već uveliko bavi ovim slučajem i mi ćemo u narednom periodu poduzeti neke korake. Ono što je bitno da naglasim, ustanova Studentski centar je dugo godina bila predmet stranačkog i porodičnig zapošljavanja. Tamo postoji ogroman broj ljudi koji ne doprinosi toj firmi, toj instituciji. Deset miliona maraka je nagomilan dug. Poreski doprinosi i razna druga potraživanja koja su stvorena od strane tog Studentskog centra. To je jedan nagomilan skup stvari, koji je suštinski nemar prema studentima. Podržavamo svaki protest, koji je u skladu sa Zakonom”, rekao je, između ostalog, Forto.

Blizu hiljadu građana prema planu je krenulo od zgrade Parlamenta BiH ka zgradi Vlade Federacije BiH!

Posted by Preokret on Tuesday, April 6, 2021

Izvor: Dnevni Avaz
Foto: Printscreen Facebook / Faktor.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top