MUHAMED KOVAČEVIĆ: Alijin general u Alijinom logoru!

Preminuo je Jovan Divjak. Simbol apsurda naše nedavne tragične istorije, simbol multietničkog Sarajeva kojeg nema i simbol laži koje su o njemu i danas duboko ukorijenjene u jednom djelu BiH.

Jovan Divjak je na početku rata u BiH, nije bio jedan od rijetkih oficira JNA, koji je odlučio da ostupi iz službe i uključi se u formiranje novonastalih sistema odbrane, u friško nezavisnim državama. Njegov primjer je uveliko bio specifičan po tome, što kao pripadnik druge etnije, učestovao u ratnim zbivanjima, protiv pripadnika „svoje“ etnije.  I upravo ta i takva njegova uloga će ga označiti kao vječitog krivca, koji nije prispio nigdje, a koji je bio poželjna tema svima, od divljenja do prezira.

Svoj kultni status je dobio 3. maja 1992 godine, kada je uz snimanje televizijskih kamera, sa UN-ovog transportera, energično naređivao prekid pucanja po konvoju JNA, koji se izvlačio iz kasarne Bistrik prema Lukavici. Tragični događaj u kojem je živote izgubilo 6 osoba, a koji je široj javnosti poznat kao slučaj „Dobrovoljačke ulice“, trajno će obilježiti upravo Jovana Divjaka. Prvenstveno u očima ljudi koji su ostali u opkoljenom Sarajevu, kao neusporedivog heroja i velikog branitelja, odnosno zločinca i ubice, ako se na prostorima današnje Republike Srpske.  Objektivno gledajući, uloga Divjaka u tom incidentu je bila veoma pozitivna. Posebno sa stanovništva tadašnjeg generalštaba JNA, kojeg je predvodio general Milutin Kukanjac, koji sada je to poznato, duguje ogromnu zahvalnost upravo Jovanu Divjaku, koji je svojim neplaniranim prisustvom, sigurno spasio Kukanjčev život, kao i život njegove lične pratnje. Ipak i pored toga, Divjak će zbog svoje neplanirane uloge u Dobrovoljačkoj ulici, zaraditi interpolovu crvenu potjernicu, koju je, zbog slučaja Dobrovoljačka, podigla država Srbija.

Upravo zbog toga, Divjak će svoju nevinosti morati  dokazivati na ekstradicijskom sudu u Beču, gdje je po podignutoj optužnici bio priveden, a nakon toga i oslobođen. Upravo će nakon toga i sam Divjak, promjeniti narativ o tom cjelokupnom slučaju. Nakon prvobitne čvrste pozicije, da je napad bio legitiman, Divjak je vremenom počeo govoriti, kako u tom napadu ipak postoje elementi zločina koji se mora istražiti, i da se konačno pravnim putem na to taj događaj stavi tačka. Promjenom svog nartiva, dao je šlagvort, bošnjačkom „pravovjernom“ STAV-u, na čelu sa famoznim Mustafom Drinišlićem da hraknu na njega, i njegove „konstatacije“ o dešavanju tog tragičnog dana.

Drinišlićevo ponižavajuće i uvredljivo pisanje, je za Divjaka bilo samo bolno podsjećanje, da je on ipak „strani element“, u besprijekornoj čistoći neukaljane Alijne vojske, koja je svojim „čudom bosanskog otopora“ otišla u legendu, u kojoj se ne trpi nikakav drugi i drugačiji narativ, posebno ako je isti  zasnovan na tezama, činjenicama i argumenatima, koji teško optužuju samu tu vojsku i njen vojni vrh.

 Da neće niti može biti „ravnopravni“ subjekt u vojnoj hijerarhiji, Divjak će prvi put shvatiti na Bjelašnici, gdje će, nakon jedne prepirke sa Arifom Pašalićem, završiti u logoru kojeg je formirala  ARBiH u Konjicu. Tako se desio historijski presedan, da tadašnji „Alijin“ oficir morao pisati pisati pismo predsjedniku Aliji, da ga oslobodi iz Alijinog logora. Svoja tadašnja iskustva, Divjak je stidljivo objavljivao u dnevniku „Radija Slobone Evrope“, dok priče sugovornika nije bilo, budući je privatno vozilo Arifa Pašalića skupa sa svojim vozačem, završilo, pod vrlo čudnim okolnostima u rijeci Neretvi, nedugo nakon završetka ratnih sukoba, odnosno davanja Pašaličevog iskaza Haaškim istražiteljima.

Postratni period, Divjak je provodio u hladovini nevladine organizacije koja se bavila obrazovanjem mladih i djece. Kao pop ikona, postao je jedna od najpoželjnijih osoba za slučaju fotografiju u gradu. Bio je i čest turistički vodič, raznim grupama stranih studentskih i drugih delegacija, kojima je kao živi svjedok ratnih događaja, prepričavao svoj doživljaj tadašnjeg vremena i dešavanja. Vrlo je vješto izbjegavao pitanja, tipa: „Kako je moguće, da je on jedini Srpski general armije BiH iz Sarajeva?“ Ili pak pitanja, zašto ne može da se kreće u drugom djelu grada koji se zove Istočno Sarajevo. Do kraja je ostao istrajan u svom narativu „odbrane pravih vrijednosti“, koji je bio jako poželjan na obilježavanju godišnjica kolektivnih trauma, gdje je on korišten kao simbol hrabrosti i otpora, nešto kao rambo duha tog vremena. Ipak pored svega, bio je duboko svjestan da ta njegova priča ne oslikava trenutno stanje u gradu Sarajevu. Pogotovo ne u smislu višeetničnosti za koju se on do kraja svog života zalagao.

U jednom privatnom razgovoru, koji sam sa njim vodio prije par godina, postavio sam mu direktno pitanje da li se on borio za ovakvu BiH? Odgovorio mi je da nije, niti bi se borio da je znao da će danas realnost biti ovakva kakva jeste.

Nažalost i pored te njegove iskrenosti, u drugom dijelu BiH, njegov lik i djelo će ostati kao simbol izdaje, mržnje, neprijateljstva i one loše slike, koju je kreirala ratno huškačka  nacionalistička propaganda. Gotovo pa je besmisleno objašnjavati da Jovan Divjak nije imao nikakvog uticaja, na događaje u opkoljenom Sarajevu, koji su rezultirali stravičnim zločinima nad srpskim civilnim stanovništvom. Kao što je i besmisleno objašnjavati, da on kao vojno lice, uistinu, nije imao uvid, u razne uglavnom privatne logore lokalnih kabadahija i moćnika, koji su služili za pljačku i mučenja ljudi. Kao što je besmisleno objašnjavati, da je ipak i pored svega, svojim prisustvom, pomogao da mnogi sarajevski Srbi ne dožive još goru sudbinu, koji su tada preživljavali. Upravo taj paradoks, u kojem je se zaglavio Jovan Divjak, govori nam o tome, da, nažalost, u ovakvom omjeru etnopolitika, sa duboko etnički i ideološkim podjeljenim društvom, postoji strah da će njegova uloga biti jako brzo zaboravljena. Ostaće onaj dobri duh Sarajeva, koji lebdi u nekom vakumu, čekajući sud historije i neka druga, za nadati se, bolja vremena.

Piše: Muhamed Kovačević za Preokret
Foto: Printscreen YouTube / Televizija5 BiH

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top