EPOHALNO OTKRIĆE: Egipatski arheolozi iskopali “izgubljeni zlatni grad” faraona!

Egipatski arheolozi iskopali su 3.000 godina stari, izgubljeni grad, zajedno sa kućama od blatne opeke, umetničkim delima i alatima iz vremena faraona.

Poznati arheolog Zahi Havas izjavio je da je egipatski tim otkrio u južnoj provinciji Luksor. On potiče iz vremena koje se smatra zlatnom erom starog Egipta, perioda kada je vladao kralj Amenhotep III iz 18. dinastije.

“Mnogi strani arheološki timovi su tragali za tim gradom i nikada ga nisu pronašli”, saopštio je u četvrtak Havas. Grad, izgrađen na zapadnoj obali reke Nil, nekada je bio najveće administrativno i industrijsko naselje faraonskog carstva”, dodao je egipatski arheolog.

Photo: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Prošle godine, arheolozi su počeli iskopavanja u tom području, tragajući za hramom kralja Tutankamona. Međutim, u roku od nekoliko nedelja, saopštili su da su pronašli formacije od opeke, za koje se ispostavilo da su ostaci dobro očuvanog, velikog grada.

Pronađeni su gradski zidovi pa čak i sobe pune predmeta korišćenih u svakodnevnom životu, navode stručnjaci.

Arheološki slojevi ležali su netaknuti hiljadama godina, kao da su ih juče ostavili drevni stanovnici ovog područja”, ističe se u saopštenju za medije.

Photo: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Novootkriveni ‘zlatni grad’, kako ga nazivaju, nalazi se između hrama kralja Ramzesa III i kolosa Amenhotepa III na levoj obali Nila u Luksoru. Grad je posle koristio unuk Amenhotepa III – Tutankamon – a zatim njegov naslednik kralj Aj.

Betsi Brajan, profesorka egiptologije na Univerzitetu Džons Hopkins, izjavila je da je otkriće izgubljenog grada najznačajnije arheološko otkriće od Tutankamonove grobnice.

Kralj Tut je postao slavno ime širom sveta i obnovio interesovanje za stari Egipat kada je njegova grobnica, u skoro netaknutom stanju, otkrivena 1922.

Photo: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Arheolozi su takođe pronašli grnčariju, prstenje, i alatke za tkanje. Na nekim ciglama nalazi se “kartuš” – pečat sa imenom kralja Amenhotepa III.

Nije dovoljno poznato, čak ni u samoj Srbiji, da u engleskom prestolonasledniku teče i pravoslavna krv, koju mu je podario pokojni otac Filip, rođen na Krfu!

Posted by Preokret on Friday, April 9, 2021

Izvor: Glas Amerike
Foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top