UKRAJINSKI VICEPREMIJER O DONBASU: Ne planiramo novu Srebrenicu!

Ukrajina ne planira da silom reintegrira istočne regione, niti da preduzme akcije slične događajima u Srebrenici 1995, saopštio je zamjenik ukrajinskog premijera Aleksej Reznikov.

Ukrajina ne planira silom reintegrirati istočne regione, niti preduzeti akcije slične događajima u Srebrenici 1995, saopštio je zamjenik ukrajinskog premijera Aleksej Reznikov.

Srpske snage su ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je za zločin genocida najviše političko i vojno rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska.

Reznikov je, povodom upozorenja iz Rusije da bi u Ukrajini “mogla da se dogodi nova Srebrenica”, istakao da Kijev to nikada neće dozvoliti, dodajući da je politički i diplomatski proces jedini put za rešenje krize u Donbasu, prenosi Tanjug agenciju TASS.

“Ukrajini ne treba da oslobađa te teritorije silom i zato sve vreme govorimo o diplomatskim rešenjima. Za to imamo Normandijsku četvorku i Minsku grupu”, rekao je Reznikov

Zamjenik šefa predsjedničke administracije Ruske Federacije Dimitrij Kozak upozorio je u četvrtak da će Rusija stati u zaštitu Donbasa, ako tamo bude organizirana “nova Srebrenica”, a Ambasada Ukrajine u Srbiji ocijenila je tu izjavu kao spremnost Moskve da počne, kako je navela, “novu fazu agresije protiv Ukrajine”.

Nije sve tako bajno za Putina, kao što bi neki rekli da izgleda…

Posted by Preokret on Wednesday, April 7, 2021

Ponavljanje Srebrenice’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je izjavio da će čitav svijet, uključujući Rusiju, preduzeti mjere da se spriječi da se u Ukrajini ponove događaji iz Srebrenice 1995. godine, “u slučaju da se u Ukrajini obnovi vojna akcija u punom obimu”.

“U slučaju da započnu vojne akcije u Ukrajini i u slučaju potencijalnog ponavljanja ljudske katastrofe slične Srebrenici, o čemu je, inače, predsjednik Putin već govorio, ni jedna zemlja na svijetu neće ostati ravnodušna. I sve zemlje, uključujući Rusiju, preduzimat će mjere kako se takve tragedije ne bi ponovile”, izjavio je Peskov.

Tenzije u Donbasu, nakon što je 22. jula prošle godine postignut sporazum o dodatnim mjerama za prekid vatre, ponovo su eskalirale krajem februara i početkom marta.

Razmjena vatre duž linije razdvajanja je nastavljena, a žrtava je bilo na obje strane, među kojima i civilnih.

Kijev je za to optužio prorusku samoproglašenu Republiku Donbas, dok su proruski separatisti poručili da je za porast napetosti odgovoran Kijev jer nije ispunio odredbe prošlogodišnjeg sporazuma.

Ironično da je upravo pitanje ženskih prava bila jedna od tema trosatnog sastanka #EU – #Erdogan!

Posted by Preokret on Thursday, April 8, 2021

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen YouTube / MILITARY CHANNEL

1 thought on “UKRAJINSKI VICEPREMIJER O DONBASU: Ne planiramo novu Srebrenicu!”

  1. Na nezadovoljstvo Parižana zbog nestašice hleba, kraljica je reagovala čuvenom izjavom o hlebu i kolačima. Gotovo 2 i po veka se ta izjava koristi kada god želi da se kritikuje vlast da je bahata i neosetljiva na potrebe naroda, iako je kraljica istu izrekla, ukazujući na uredbu po kojoj se, u slučaju nestanka hleba, kolači imaju prodavati po ceni hleba.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top