ANGELA MERKEL I VLADIMIR PUTIN O BIH: Potrebno je očuvati stabilnost zemlje!

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nekoliko dana, između ostalih gorućih tema, spomenula i Bosnu i Hercegovinu.

U razgovoru vođenom prije četiri dana, Merkel i Putin su naglasili da je potrebno očuvati stabilnost Bosne i Hercegovine.

Posljednjih mjeseci intenzivirani su razgovori o političkim prilikama u našoj zemlji, a pretpostavljamo, da je jedna od tema mogla biti i izbor novog Visokog predstavnika.

Osim toga, oni su razgovarali o situaciji u ukrajinskoj oblasti Donbas i potrebi da se smanji ruska prisutnost na granici s Ukrajinom, na čemu je insistirala kancelarka Merkel. Putin i Merkel su takođe razgovarali o humanitarnoj situaciji u Siriji te su pozdravili uspostavljanje prelaznih državnih institucija u Libiji.

Jasno je da Bosna i Hercegovina ponovo privlači pažnju svjetskih lidera, što, s obzirom na trenutna dešavanja unutar zemlje, pregovore oko promjene Izbornog zakona, pozive na raspad države lidera SNSD-a, otvoren angažman Hrvatske odnosno miješanje u unutrašnje prilike u BiH, te još uvijek nejasne postupke premijera Slovenije Janeza Janše, nije zanemarivo.

Očito je da trenutni pregovori oko Izbornog zakona imaju puno veći značaj i da su dijelom uzrok ponovnog stavljanja BiH u fokus regionalne politike.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / AFP News Agency

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top