JANŠIN PLAN: Podjela BiH i Kosova i stvaranje Velike Srbije i Velike Albanije

Premijer Slovenije Janez Janša poslao je u Brisel prijedlog rješenja krize na Zapadnom Balkanu koji podrazumijeva prekrajanje granica čak šest država – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Svako ko je pomislio da je prekrajanje granica na Balkanu završeno devedesetih godina izgleda da se prevario jer premijer Slovenije Janez Janša izgleda ima drugačiji plan. Non pejper koji je ovaj zvaničnik uputio u Brisel tajnim diplomatskim kanalima, i koji je cijeli region podigao na noge, predviđa podjelu BiH i Kosova, stvaranje “velike Srbije” i “velike Albanije”, a navodno ima podršku Mađarske, Hrvatske i Poljske.

Veliku buru u cijelom regionu izazvala je vijest da dio rukovodstva Slovenije ima viziju “dovršetka raspada Jugoslavije”, da ju je pretočilo u non pejper i uveliko radi na tome da je stave na dnevni red EU. Kako Slovenija od prvog jula preuzima predsjedavanje EU, to znači da ima i mogućnost da novo prekrajanje granica na Balkanu i nametne kao temu.

Služba za medije predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela prvo je potvrdila da su dobili taj non pejper, ali su onda to brzopotezno demantovali. Postojanje ovog nezvaničnog dokumenta negirao je i sam Janša, ali je rekao da “Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana

U međuvremenu su slovenački mediji juče objavili da non pejper vjerovatno postoji i da je do Brisela izgleda stigao prošle godine, neformalnim putem. Njime se za rješavanje kosovskog pitanja predlaže, kako je Portal, objavio, razmjena teritorija koja je bila osnova pregovora između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i bivšeg šefa Kosova Hašima Tačija.

Janša spremio i rezervnu varijantu

Takođe, plan ide korak dalje i predviđa mogućnost otcjepljenja Republike Srpske, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom u Albaniji, i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Plan ima i rezervnu varijantu, a to je da se formiraju tri nacionalne republike u Bosni i Hercegovini. Srpska i Hrvatska bi imale tijesne veze s matičnim državama, dok bi bošnjačka dobila koridor prema međunarodnim morskim vodama koji bi garantovao NATO. Slovenski premijer, dalje navodi Portal, nije usamljen u svojim naporima da redefiniše granice na Balkanu, već u tome navodno ima podršku Mađarske, Hrvatske i Poljske, a da zeleno svjetlo planu bi navodno dale i Austrija i Francuska.

Da u cijeloj ovoj priči sem dima ima i vatre ukazuje i pitanje koje je rukovodstvu BiH, prošlog mjeseca, iznenada postavio predsjednik Slovenije Borut Pahor. Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, potvrdio je da im je Pahor tokom službenoh boravka u BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je poslije toga otvoreno pitao:

– Možete li se vi u BiH mirno razići?

Komšić je ispričao i da su on i Šefik Džaferović rekli da mirno razdruživanje nije moguće, dok je Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Tajna diplomatska akcija Slovenije naišla je na negativne komentare, a slovenački parlamentarci u EU Klemen Groselj i Irena Jovevai upozorili su da bi “svima trebalo biti jasno da bi promjena granica između država u regionu ili promjena teritorijalne organizacije u BiH dovelo do krvi.”

Promjena granica bi dovela do krvi

Misterija je u čijem je interesu ovako nešto plasirano, jer u politici ništa nije slučajno, ukazuje za Blic spoljno politički analitičar Boško Jakšić.

– Uvijek se smatralo da nezavisnost Kosova podrazumijeva kraj raspada Jugoslavije, a izgleda da se to odnosi na raspad “male Jugoslavije”, odosno Bosne. Indikativno je pitanje koje je Pahor postavio, i ukazuje da se iza brda nešto valja. Ono što se odmah može reći je da se ovim planom Bosni dodjeljuje uloga statiste, posmatrača sopstsvene sudbine i budućnosti. Mnogo je ovdje nedoumica koje traže odgovor, da li je non pejper dio projekata anti EU snaga i anti muslimanskih desničara, kojima pripada Janšina stranka, da li se njima igra na paternalizam koji Zagreb pokazuje prema Sarajevu ali i da li je namjera da se Srbija i Hrvatska uvuku u vremena koji podsjećaju na doba Miloševiča i Tuđmana, a koja su opasna za cijeli region – napomije Jakšić.

Bez obzira na sve misterije kojima je non pejper obavijen, Jakšić smatra da je njegova sudbina vrlo izvjesna.

– Nema šanse da bude ostvaren. Dejtonska BiH  jeste nefunkcionalna država, ali je ona ponos Zapada, posebno Amerike koja sada pokušava više da se angažuje i da utiče na to da se BiH pretvori u savremeno društvo. Bilo kakav pokušaj rastakanja BiH je nerealan, u istoj onoj mjeri u kojoj je nerealna priča o velikoj Srbiji ili velikoj Albaniji – ističe Jakšić.

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović ocjenjuje da je u pitanju probni balon kako bi se vidjele reakcije zainteresovanih strana.

– Da li je on to predložio sam ili mu je neko šapnuo sa strane se ne zna. Veliko je pitanje da li je to njegova samostalna inicijativa ili je pušten kao probni balon da se ispita reakcija u regionu, a naročito u BiH i da se vidi kakve su reakcije drugih zainteresovanih strana za ovaj region, prije svega Njemačke i ostalih. Teško je u ovom trenutku odrediti pravu prirodu i pravi domet takve jedne ideje – rekao je Jovanović za Kosovo onlajn.

Ukazujući da je malo vjerovatno da je to Janša sam predložio, i Jovanović se zapitao ko bi onda moga da stoji iza takve ideje.

– Ko je u EU to podstakao? Ne vjerujem da je Njemačka. Za Francusku nisam siguran. Jedno vrijeme je Makron počeo da se bavi Balkanom, ali Francuska nikada nije imala neki veliki uticaj na Sloveniju. Britanija otpada. Da li su Amerikanci došli na ideju da Dejton nije funkcionalan, i da to možda povezuju sa rješavanjem pitanja Kosova? Da li bi miran razlaz BiH bio zadovoljenje Srbiji da prizna nezavisnost Kosova? To bi možda bila neka kompenzacija na koju oni računaju. Ali to je još imaginarno i nije u domenu real politike – rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, u slučaju realizacije ove ideje, jedno rješenje bi uticalo na drugo, pa bi možda na kraju i došlo do stavljanja tačke na neka pitanja.

– Njih muči dovođenje nezavisnosti Kosova do međunarodnog priznanja. Tu su stali, i nema nikakve perspektive da dođe do toga bez pristanka Srbije i bez pečata Rusije i Kine. I voće koje dugo stoji počinje da truli. Nezavisnost Kosova ako nema unutrašnji momentum da se stalno hrani novim priznanjima, ona počinje da postaje problem. I toga su svjesni Američkanci, pa možda sad povezuju jedno s drugim – kaže Jovanović. Povremeno je ta ideja bila nabacivana – nacionalne države kao pandan multietničkim – rekao je Jovanović.

Politička analitičara Tanja Topić kaže za Blic da je priča oko “non pejpera” uzburkala duhove u BiH koja još uvijek vida rane iz devedesetih godina.

– Prije nekoliko sedmica Milorad Dodik je rekao da ga je jedan visoki zvaničnik iz EU pitao da li je u BiH moguć miran razlaz. Sad smo eto dobili ime tog visokog zvaničnika. Sigurna sam da je non pejper otisao iz Slovenije u EU kao i da je Pahorovo pitanje dalo vjetar u leđa pobornicima teze o mogućem mirnom razdruživanju u BiH. Lično mislim da je miran razlaz u BiH nemoguć, te da je ovakva inicijativa opasno igranje izvana (koje ima podršku i kod pojedinih unutrašnjih aktera) sa BiH, koja jos uvijek vida rane iz devedesetih godina – ocjenjuje Topić.

Ona smatra i da su pristalice ove ideje unutar EU u manjini, i ukazuje da svaka promjena unutrašnje strukture BiH neminovno u sebi nosi neki novi sukob.

– Za to BiH nema dovoljno ni snage ni sredstava. Ljudi masovno bježe iz BiH pa je upitno kojim snagama bi se realizovale ove radikalne ideje – napominje Topić, piše Blic.

Izvor: Blic
Foto: Printscreen YouTube / S-TV Skledar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top