JUSUF NURKIĆ ZGROZIO JAVNOST: Početak ramazana čestitao slikom džamije Ante Pavelića!

Vjernici muslimani su na razne načine obilježili ulazak u mjesec ramazan, mnogi raznim objavama na društvenim mrežema. U krajnost je otišao, kao i obično, najbolji bh. košarkaš i zvijezda Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić objavivši fotografiju džamije u Zagrebu iz vremena NDH.

Nurkić je na Twitteru objavio fotografiju tadašnje džamije poglavnika Ante Pavelića, uz kratak komentar u kojem navodi vrijeme fotografisanja i lokaciju impozantnog objekta.

“Jusufe, jel bilo drugih džamija? Da si stavio džamiju iz svog džemata niko ti ništa ne bi zamjerio, a dobro znamo ko je Ante Pavelić i NDH…”, samo je jedan od komentara ispod objave.

Džamija s fotografije je nosila ime poglavnika Ante Pavelića. Poglavnikova džamija, nekadašnja džamija u Zagrebu, u najvećoj mjeri simbolizira ulogu i poziciju muslimana u fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Nalazila se u zgradi današnjeg Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Zgrada, u kojoj je poslije otvorena džamija, otvorena je 1938. godine pod imenom Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I Velikog Oslobodioca. Trg na kojem je bio, nosio je isto ime. Dom je blagoslovio nadbiskup Alojzije Stepinac, a u džamiju ga je preuredio dr. Ante Pavelić, navodi online enciklopedija.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen Twitter @bosnianbeast27

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top