NOVA STUDIJA: Britanki soj korone nije puno opasniji

Britanski soj koronavirusa ne izaziva teže forme kovida-19 koje obavezno zahtevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću, navodi se u studiji koja je u ponedeljak objavljena u medicinskom časopisu Lanset.

U pitanju je veoma zarazni soj korone koji je prvi put detektovan u Velikoj Britaniji, nazvan B.1.1.7, a koji je i u Srbiji potpuno preuzeo dominaciju, sada ga ima kod više od 80 procenata zaraženih.

Studija je uključila 496 kovid pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa obolelima od drugih varijanti korone.

Istraživači nisu primetili razliku u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata sa B.1.1.7 i onih sa drugim varijantama, prenosi Reuters.

„Naši podaci, u kontekstu i sa ograničenjima studije u stvarnom svetu, pružaju početno uverenje da se težina stanja hospitalizovanih pacijenata sa B.1.1.7 ne razlikuje značajno od onih s drugim varijantama“, navedeno je u studiji.

Druga studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet Public Health otkrila je da će vakcine verovatno biti efikasne protiv britanske varijante, jer nije bilo povećanja stope ponovne infekcije u odnosu na druge sojeve.

Prema britanskim naučnicima, B.1.1.7 je bio za oko 40% -70% prenosivija od ranije dominantnih sojeva.

„Infekcija se mnogo brže prenosi, zbog toga što se virus promenio tako da lakše može da se veže za ćelije u kojima može da se razmnožava, a to su pre svega ćelije respiratornog trakta. Koncetracija virusa u u sekretima i ekskretima je mnogo veća, pa je i mogućnost zaražavanja veća. Neki matematički modeli pokazuju da je 70 posto veća transmisjia ovog britanskog soja od prethodne varijante koja je bila dominantna, ne samo kod nas nego i u celoj Evropi”, objasnila je nedavno za Nova.rs Tanja Jovanović, virusološkinja i profesorka Medicinskog fakulteta.

Izvor: Nova.rs
Foto: Pexels

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top