MARIJA ZAHAROVA: Rusija želi odnos sa SAD koristan za obe strane!

Rusija želi da razvije odnose sa SAD na osnovi koja je korisna za obje strane, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je u programu “Solovjev uživo”, koji se emituje na “Jutjubu”, naglasila da je nemoguće ignorisati retoriku i postupke SAD u posljednje vrijeme.

“Sa doktrinalnog, ideološkog i političkog stanovištva, mi smo htjeli i želimo i dalje da razvijemo naše odnose sa SAD, odnosno sa američkim narodom, zasnovane na obostrano korisnoj osnovi, kako bi oni bili korisni i neophodni za naše dvije zemlje”, rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odrađuje svoj dio kada se radi o pripremama za potencijalni sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD DŽozefa Bajdena, prenio je “Sputnjik”.

“To je mandat predsjedničke administracije. Kao što znate, mi svakako odrađujemo svoj dio”, dodala je Zaharova.

Bijela kuća juče je saopštila da je Bajden razgovarao telefonom sa Putinom, od kojeg je zatražio da smanji tenzije na granici Rusije i Ukrajine.

Bajden je pozvao Putina da se sastanu u trećoj zemlji u sljedećih nekoliko mjeseci.

Tenzije su porasle u vezi sa situacijom u istočnoj Ukrajini, usljed jačanja vojnog prisustva u regionu i nastavka slanja brodova američke mornarice u Crno more, što mnogi vide kao pokazivanje vojne podrške SAD Kijevu.

Rusija nije negirala pomjeranje vojske ka granici sa Ukrajinom, ali su iz Moskve naglasili da je cilj kretanja ruskih snaga osiguravanje državne bezbjednosti, kao odgovor na jačanje prisustva NATO snaga u blizini ruske granice.

Izvor: Srna
Foto: Printscreen YouTube / Russia Insight

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top