MUHAREM BAZDULJ: Rokovi, šokovi i Milova kartica koja ističe!

O početku prve ozbiljnije krize pred kojom se našla Vlada Zdravka Krivopića, pisali su mnogi, ali je suštinu njene geneze najtačnije opisao Željko Pantelić: „Politika je zanat kao i svaki drugi, ko mu nije vičan ili ga nije naučio, osuđen je da proklizava na svakom koraku. To se upravo dogodilo crnogorskom ministru Vladimiru Leposaviću. Iskusni političar ne bi nikada napravio grešku poput njegove da u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja iznosi svoje lične stavove. Ministar Leposavić je bio toliko naivan da je pao na klasičnu provokaciju DPS-a i Đukanovićevih saradnika koji već godinama seju mržnju i podozrenje između Srba i Bošnjaka u Crnoj Gori. (…) Upadanje u zamku Leposavića je još više diletantski čin jer mu je pitanje dostavljeno napismeno i mogao je dobro da promisli pre nego što je dao odgovor u skupštinskoj sali. Bilo je dovoljno da se pozove na rezoluciju koju je usvojila Skupština Crne Gore pre desetak godina, gotovo istovetnog sadržaja kao i ona usvojena u Srbiji, i da zatvori usta poslanicima iz DPS-a (…)“.

Ali dobro, desilo se to što se desilo; ne plače se nad prolivenim mlijekom. Valja učiti iz grešaka i pobrinuti se da se barem one slične ne ponavljaju. Kako vrijeme ide, kako se povećava nervoza i u DPS-u i u regionalno povezanim interesnim grupacijama, biva sve jasnije koliki su šok predstavljali rezultati izbora od 30. avgusta. Pisano je već o tome, ali nije zgoreg ponoviti: iz Đukanovićeve perspektive, to je bila savršena oluja.

Bijes zbog Zakona o vjerskim zajednicama, energija okupljena oko litija, ekonomski sunovrat koji je otpočeo još ranije, a pandemija ga je ubrzala, plus nemogućnost prikupljanja „garantovanih“ dijasporskih glasova zbog otežanih putovanja, sve je to sinergijski uticalo na rezultat, s tim da bi pobjeda opozicije i pored toga mogla da izostane da nije bilo mudro vođene kampanje preko tri liste, uz izostavljenje „uobičajenih osumnjičenih“ iz prvog ešalona, te da iza predizbornog dogovora o postizbornoj koaliciji nije postojalo čvrsto obećanje, da kažem besa.

U pobjedničkoj euforiji, mnogi su zaboravili da trideseti avgust za Đukanovićev režim jedva da je bio početak kraja, možda prije neka vrsta kraja početka. Teško da u svijetu postoji zemlja sa dublje i čvršće instaliranom „dubokom državom“: od bezbjedonosnih struktura do državnih medija. U tom smislu, zaista, kako je i govoreno, ključni zadatak ove Vlade nije posvemašnja reforma, nego tek osiguranje uslova da se naredni opšti (kao i predsjednički) izbori održe u koliko-toliko fer atmosferi. Samo što za to nikako nije dovoljna polovina uobičajenog mandata, pitanje je zapravo je li dovoljan i cijeli mandat.

Ipak, i sitne, skoro kozmetičke, promjene, koje je Vlada uspjela da donese intenzivirale su histeričnu DPS-ov(sk)u identitetsko-odbranašku kampanju. Jasno je da svaka nedjelja i mjesec mandata ove Vlade, ovako ili onako, kruni stubove njihove duboke države. Otud se ne biraju sredstva u pokušajima njenog rušenja.

To što su lokalni izbori u Nikšiću pokazali da DPS nije imao osipanja glasove u pola godine nakon opštih izbora dalo im je s jedne strane dodatnu snagu, no nema ipak pretjeranih indicija da im se panika primirila. Vidi se to iz potpuno očajničkih pokušaja obaranja Vlade iz registra „ako prođe – prođe“.

Gostujući na RTCG-u, koji, po svemu što se može vidjeti, još u najvećoj mjeri kontroliše, pa još u svojoj omiljenoj emisiji, kod svoje omiljene novinarke, Milo Đukanović je progovorio, štono kažu, njim samim. Svega je tu bilo: brige zbog unutrašnje nestabilnosti, odnosno nepovjerenja koje se razvija kod NATO i EU partnera, proročkih najava da će borba protiv velikosrpskog nacionalizma biti nešto čime će se morati baviti i buduće generacije, najava obračuna sa internim slabostima unutar DPS-a i neuvjerljivih izgovora i demantija kad je riječ o vlastitoj ulozi u ratovima devedesetih. Sve je to, međutim, bilo donekle već viđeno i rutinerski dok nije bljesnuo sa originalnom tezom prema kojoj je Krivokapićeva Vlada zapravo već palo, samo toga još svjesna, valjda kao onaj famozni kojot iz crtanog filma o Ptici trkačici, koji je u stanju da hoda zrakom iznad ponora sve dok ne pogleda nadolje.

Evo kako su to saželi na portalu Antena M, izrazito prođukanovićevskom, da ne ispadne da nešto zlonamjerno tumačimo: „Navodi da je ubijeđen u ispravnost tumačenja da je Vlada [pala] prema članu Ustava koji propisuje da Vlada pada ako do 31.03. ne predloži budžet parlamentu. ’30. marta u ponoć budžet nije predložen i Vladi je po sili Ustava istekao mandat i ona se mora smatrati delegitimisanom. Na potezu je parlament koji to mora da konstatuje, da pozove predsjednika države da dodijeli mandat za sastav nove Vlade’, rekao je Đukanović.“

Na ovaj Đukanovićev sofizam, može se zaista upecati samo neko ko nikad nije prijavljivao ispite ili se kandidovao na nekom konkursu ili natječaju, ko nikad nije plaćao neki račun do tačno određenog roka, i tako dalje, i tome slično. To da se kad je rok otvoren do nekog datuma, podrazumijeva da je uračunat i taj datum, je toliko zdravorazumski da čak i ne traži dodatno pojašnjenje.

Ako Vlada mora da predloži budžet do 31. marta, jasno je da je rok ispoštovan ako je budžet predložen 31.marta. Po Đukanovićevoj logici, ako se, recimo, neki ispit prijavljuje od prvog do petog juna, student ima samo tri dana da ga prijavi: drugi, treći i četvrti. Jer ako „do petog“ isključuje peti, onda i „od prvog“ isključuje prvi.

Ali dobro, Đukanović je davno studirao, pa da mu nađemo adekvaniji primjer. On je čovjek kojem nisu strane kreditne kartice. Ako na kartici stoji da je validna, recimo, do maja 2021. godine (05/21), siguran sam da zna da se tom karticom može služiti do posljednje sekunde maja mjeseca, odnosno da ne misli da mu ističe s krajem aprila.

Bilo kako bilo, što Krivokapićeva Vlada duže vlada i što se ozbiljnije miješa u svoj posao, kartica Đukanovićevog svevlašća sve je bliže svom isteku. Samo o tome je ovdje riječ. Sve drugo je dimna zavjesa.

Piše: Muharem Bazdulj za Preokret
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top