SKUPA ZAŠTITA: Vučić odbio da izruči Jojića i Radetu, Hag tuži Srbiju UN-u!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće izručiti sudu u Hagu funkcionere Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu i dodao da je to pitanje “odnosa prema državi”.

Vučić je za televiziju B92 17. aprila rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

“Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe”, rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Liu Daćun, postupajući sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u predmetu protiv Radete i Jojića, doneo je odluku da od predsednika Mehanizma zatraži da obavesti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i Hagu izručila Vjericu Radetu i Jojića.

„Oni treba da znaju da mi nećemo odustati, ne zbog razbijenih glava moje ili bilo čije druge, nego zbog toga da više…

Posted by Preokret on Friday, April 16, 2021

U odluci objavljenoj na sajtu Mehanizma 16. aprila, sudija je naveo da je Statut Mehanizma iznad zakonodavstva i odluka srpskog pravosuđa.

Sudski Mehanizam u Hagu, koji je naslednik Haškog tribunala, do danas je više puta od vlasti Srbije tražio izručenje Radete i Jojića da bi im sudio po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenje mita svedocima u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

Šešelj je 2018. godine, osuđen pred Mehanizmom na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj nije otišao u zatvor jer mu se uračunalo vreme koje je proveo u pritvoru do izricanja pravosnažne presude.

„Meni Vučić, dok sam obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, a ni sada kada sam ministar odbrane, nije nametao…

Posted by Preokret on Thursday, April 15, 2021

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top