MUHAREM BAZDULJ: Jahači magle

„Kaže: Zdravo, zdravo, mladić,
Ja sam Saša Habić“
Rambo Amadeus

Prije trideset pet godina, u produkciji kuće PGP RTB, s producentskim potpisom Aleksandra Saše Habića, Momčilo Bajagić i njegov bend „Instruktori pozitivne geografije“ objaviće svoj treći po redu album, pod imenom „Jahači magle“. Srpskohrvatska Vikipedija osim što nabraja pjesme sa albuma, opisuje ga sa samo dvije rečenice: „Jahači magle su treći po redu album grupe Bajaga i instruktori. Karakterizira ga eksperimentiranje s raznim muzičkim žanrovima.“ Svih devet pjesama sa albuma danas gotovo da su klasici popularne kulture: „Ja mislim 300 na sat“, „Kao ne zna da je gotivim“, „Gde stiže moje sećanje“, „Red i mir“, „Rimljani“, „Samo nam je ljubav potrebna“, „Strah od vozova“, „Bam bam bam“ te „442 do Beograda“.

Ima barem pet perspektiva iz kojih bi se danas moglo pisati o ovom albumu. Zanimljiva je, recimo, simetrija između prve i posljednje pesme: u prvoj se metaforski brzina misli poredi sa brzinom izuzetno brzog automobila, a u drugoj se potencira kilometarska udaljenost između tačke A i Beograda. Takođe, naknadno, kad se Bajagin opus najčešće posmatra u cjelini, pomalo je iznenađujuće da se većina njegovih prvoloptaško „homo ludens“ pjesama nalazi baš na ovom albumu.

Ipak, ključna pjesma na albumu, najbolja i drukčija od svih drugih, zove se „Rimljani“ i ide ovako:

Staro se carstvo prostire

Od planina sa istoka

Od planina sa istoka

Do oštrih morskih hridina

Gde stiže svetlost nebeska

Gde stiže ljubav božija

Čuvari dalekih granica

Javljaju preko glasnika

Južna plemena ratnička

Su stigla ispod zidina

I sve je vise varvara

A sve je manje Rimljana

Polazim teška koraka

Srcem trgujem ispod oblaka

Oči ti ne pokazujem

Vidim, ne gledam, samo osećam

Odlazim mokrom ulicom

Dane protekle brišem gumicom

Trudim se da se ne sećam

Kad zaboravim, lakše podnosim

Kad je prije nekoliko nedjelja umro Đorđe Balašević, pa se ponovo masovnije obratila pažnja na pjesmu „Ne lomite mi bagrenje“, potencirano je kako se radi o jednoj od cijelog niza kompozicija iz jugoslovenske popularne kulture iz sredine osamdesetih godine prošlog vijeka koje su nadahnute tadašnjom situacijom na Kosovu. Uz Balaševićevo „Bagrenje“, tu su i „Seobe“ grupe Kerber, „Čejeni odlaze“ Zabranjenog pušenja, „Zemlja“ Ekatarine velike te naposljetku i Bajagini „Rimljani“. Iako su sve ove pjesme manje ili više kriptične, Bajagini „Rimljani“ danas zvuče najuniverzalnije. Ima nešto u toj pjesmi što priziva zaplet i atmosferu Bucatijevog romana „Tatarska pustinja“, ne samo stoga jer se idući Bajagin roman zove „Prodavnica tajni“, baš kao jedna Bucatijeva knjiga.

Ako je raspad Jugoslavije započeo sa krizom na Kosovu, o kojoj govori ova pjesma, ona danas skoro da upozorava na mogući raspad Evropske unije. Uostalom, staro carstvo iz prvog stiha, mnogo nedvosmislenije aludira na Evropu („Stari kontinent“) nego na Jugoslaviju.

O geografskim karakteristikama da i ne govorimo; ako Evropu gledamo od istoka ka zapadu, banalna i uobičajena lekcija iz geografije kaže da se ona proteže od planine Ural do Atlantskog okeana. Samo malo poetičnije govoreći, to je identično prvoj strofi Bajagine pjesme:

Staro se carstvo prostire

Od planina sa istoka

Od planina sa istoka

Do oštrih morskih hridina

Gde stiže svetlost nebeska

Gde stiže ljubav božija

Ovo „do oštrih morskih hridina“ sa sve „ljubavlju božijom“ mnogo vuče na zapadnu obalu Irske. Ali dobro, geografija je geografija, geološke promjene nisu toliko frekventne. Davno su se formirali kontinenti i planinski lanci. Stoga je važnija podudarnost iz druge strofe:

Čuvari dalekih granica

Javljaju preko glasnika

Južna plemena ratnička

Su stigla ispod zidina

I sve je vise varvara

A sve je manje Rimljana

Oni koji ovu pjesmu tumače u ključu jugoslovenske krize i situacije na Kosovu, u varvarima vide nacionaliste, ovdje ponajprije albanske, ali i generalno, dok su Rimljani, je li, lojalni podanici carstva, rječnikom Željka Keruma prvenstveno – urbani Jugosloveni.

"Država svih, društvo jednakih – to je ideja oko koje se moramo okupiti. Mir, ljubav i sloga – trebaju nam sad", piše rektor Cetinjske bogoslovije #GojkoPerović!

Posted by Preokret on Thursday, April 22, 2021

S jedne strane, ima tu nekih podudarnosti, ali analogija nije najsavršenija. Ključni problem je u tome što „južna plemena ratnička“ nisu bila s druge strane zidova, nego već unutar tvrđave. Matematička poenta strofe je ponešto tačnija, ali ni to još uvijek nije bilo previše očigledno. Da i ne govorimo o tome da južna granica nije bila pretjerano daleko od centra, šta god da tim centrom smatrali.

Ako, međutim, prebacimo pjesmu u savremenu evropsku situaciju gdje južne granice čuvaju Grčka, Italija i Španija, dok su Njemačka, Holandija i skandinavske zemlje uglavnom blaženo nesvjesne onoga što se dešava u podnožju zidina, prikaz odjednom biva skoro dokumentaran.

Individualističko-psihološki nastavak dnevnopolitičkog uvoda svakako funkcioniše praktično nezavisno:

Polazim teška koraka

Srcem trgujem ispod oblaka

Oči ti ne pokazujem

Vidim, ne gledam, samo osećam

Odlazim mokrom ulicom

Dane protekle brišem gumicom

Trudim se da se ne sećam

Kad zaboravim, lakše podnosim

Stjepan Radić je onomad upozorio predstavnike Hrvatske koji su išli za Beograd da su nalik na guske u magli. Ako guske u magli i zalutaju, jahači magle su oni kojima magla donosi prednost. Sedme patrole se svakako boji svako osim osmog putnika:

Jahači magle

dovoljno brzo

sedma patrola pred vratima

srebrni magnum

srebrni metak

srebrni ukus na usnama

Sve vas vidi

sve vas vidi

svemirska policija

svetlost univerzuma

svemirska policija jahači magle

A onda se pojavio virus, udarivši i na varvare i na Rimljane.

Zajednička deklaracija nastala je 16. septembra 1993.godine u Ženevi, a na njenom su sadržaju radili Momir Bulatović, Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević!

Posted by Preokret on Wednesday, April 21, 2021

Piše: Muharem Bazdulj za Preokret
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top