JOANIKIJE O TEMELJNOM UGOVORU SPC I CRNE GORE: Sadržaj neće biti poznat javnosti dok ne bude potpisan!

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

U intervjuu Televiziji Vijesti, Joanikije je objasnio da se na istovetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i verskim zajednicama.

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je da je sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon uskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kod mnogih je izazvalo nedoumicu to što temeljni ugovor potpisuje patrijarh Porfirije, pošto je pokojni mitropolit Amfilohije za života najavljivao da će on, a ne Beogradska patrijaršija pregovarati, navode Vijesti.

Upitan zašto on ne možete da potpiše taj ugovor i ko je pregovarao u ime Mitropolije crnogorsko-primorske a ko u ime države o tom sporazumu i na koji način, Joanikije je odgovorio:

„Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno, kakav taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije, on predstavlja SPC i on je prvopozvani da potpiše Ugovor. Naravno, to je stvar Svetog arhijerejskog Sinoda. Sinod odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razume da ta obaveza pripada pre svega patrijarhu. Ako partijarh potpisuje i predsednik Vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i sa te strane, što se tiče Ugovora“, rekao je Joanikije.

Jedino što se o potpisivanju Temeljnog ugovora između #SPC i Crne Gore pouzdano zna je da će ga potpisati patrijarh Porfirije i premijer Zdravko Krivokapić!

Posted by Preokret on Saturday, April 24, 2021

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Sputnjik Srbija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top