MLADEN IVANIĆ: Ovo su principi na kojima bi trebalo da počiva opozicija u BiH!

Ideja o stvaranju koalicije opozicionih stranaka na nivou cijele BiH nije tako nerealna ideja, kako se na prvi pogled čini, kazao je počasni predsjednik i osnivač PDP-a Mladen Ivanić.

Prema njegovim riječima, za tako nešto je bio potreban samo jedan uslov, a to je da se i na bošnjačkoj političkoj sceni pojave ljudi koji će prihvatiti realnost, a to je da nema otcjepljenja RS-a, ali i da nema unitarne BiH, odnosno da će RS nastaviti postojati. To su i osnovni principi Dejtonskog sporazuma, kazao je Ivanić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je njegova stranka spremna razgovarati sa svima kojima je cilj razvoj ekonomije, borba protiv korupcije i bolji život građana u svakom dijelu #BiH!

Posted by Preokret on Saturday, April 24, 2021

RUŠENJE VLADAJUĆIH STRANAKA

“Ne vidim kome bi to moglo biti problematično, osim elitama koje imate na vlasti, a koje će sve izgubiti ako se umjesto ove glupe, bespotrebne, neprestane priče, koja je još dodatno proizvedena ovim non paperom, o raspadu ili o ratu, što Izetbegović govori, vratimo normalnim stvarima. Ako toga bude bilo, i u RS-u i u FBiH, da se razgovara na tim principima, normalno je da se dogovorimo. Nećemo valjda mi iz opozicije praviti koaliciju sa onima koji zagovaraju rat, a to je Izetbegović i SDA”, kazao je Ivanić, gostujući na Face TV.

Ako bi ta koalicija na nivou BiH bila samo na platformi rušenja tri vladajuće stranke, ja sam protiv, kazao je Ivanić, dodajući da Dodika u RS-u trebaju srušti stranke iz tog entiteta, ne tražeći pomoć iz FBiH, odnosno da Izetbegovića mogu srušiti samo stranke iz FBiH.

Također je istakao, ako će i ta neka nova koalicija slijediti matricu ponašanja aktuelnih vlasti, sa pričama o raspadu i ratu, onda on u tome ne želi da učestuje. Uostalom, dodao je, ni Dodik ni Izetbegović nemaju stvarne namjere da u djelo provedu ono što govore, nego im ta priča služiu isključivo kako bi zadržali vlast.

Ivanić je iznio i način kako bi bi trebala djelovati buduća koalicija.

“Ako se razlikujemo, zadržimo razlike između sebe, svađajmo se iza zatvorenih vrata, a prema javnosti nastupajmo samo sa stvarima o kojima smo se dogovorili”, izjavio je Ivanić.

AGRESIJA ILI GRAĐANSKI RAT

Pitanja poput karaktera rata u BiH, genocida u Srebrenici i slično, odnosno ona oko kojih postoji potpuno različito mišljenje među političarima iz dva entiteta, treba ostaviti po strani, a razgovarati o stvarima o kojima se slažemo,poput unapređenja obrazovanja, stvaranja bolje slike o BiH među potencijalnim investitorima, stvaranja perspektive za ostanak mladih.

“Ako ćemo mi nastaviti priču koju sada govore Dodik i Izetbegović, moramo u startu znati da ih u tome ne možemo nadmašti, odnosno da niko od njih dvojice ne može biti ekstremniji u tim stvarima i niko se, kao njih dvojica međusobno, ne može hraniti i pomagati takvim pričama”, dodao je Ivanić.

📣📣📣 #MuharemBatdulj za #Preokret o trećem po redu albumu Bajage i Instruktora, pod imenom „Jahači magle“, kao i onome što in znači za nas danas ❗️❗️❗️

Posted by Preokret on Friday, April 23, 2021

Izvor: Oslobođenje
Foto: Mladen Ivanić / Printscreen YouTube / FACE HD TV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top