NOĆ KADA JE PALA PRAVNA DRŽAVA: Pet godina od fantomskog rušenja u Savamali, odgovorni još nisu privedeni pravdi!

Više organizacija i javnih ličnosti podsetiće danas na nezakonito rušenje privatnih objekata u beogradskom kvartu Savamala, gde je izgrađen deo Beograda na vodi, i da ni pet godina od tog događaja u noći između 24. i 25. aprila nisu poznati izvršioci ni nalogodavac.

Na početku Hercegovačke ulice, kod mesta gde je rušeno, obratiće se profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić i Jelena Jerinić, advokat Rodoljub Šabić, profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević, predstavnici Inicijative ne davimo Beograd i drugi.

U isto vreme, kod Tržnog centra Rajićeva, u Knez Mihailovoj ulici, Stranka slobode pravde postaviće štandove na kojima će promovisati deo „Plana za Beograd“ vezan za projekat „Beograd na vodi“ i organizovati peticiju za podršku toj inicijativi.

Privatni objekti u Savamali srušeni su u noći neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora koji su održani 24. aprila 2016, u vreme kada je Aleksandar Vučić bio premijer.

Kako je ujutru nakon rušenja ispričao čuvar jedne firme, objekte je sa zemljom sravnila grupa ljudi maskiranih „fantomkama“, opremljenih bagerima i palicama, koja ga je prethodno vezala.

Ovaj najvažniji očevidac je u međuvremenu preminuo.

Predsednik Srbije kaže da ni ranije nije hteo da komentariše slučajeve kao što je Palmin, jer to je pitanje "za nadležne institucije"!

Posted by Preokret on Saturday, April 24, 2021

Još nije otkriveno ko su „kompletni idioti“

Vučić je tada rekao da je rušenje izveo „kompletan idiot“, ukazujući na najviše gradske ograne. Kako je nedavno izjavio, zemera im što su to radili noću jer bi on „došao sa bagerom u po bela dana, da su ga pitali“.

Kažnjen je samo šef dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković na pet meseci uslovno i to za nesavestan rad, odnosno nereagovanje, uprkos pozivima uznemirenih građana policiji da izađe na teren.

Prema dokumentaciji do koje je nedavno ekskluzivno došla TV N1, tom Stamenkoviću je, čim mu je istekla uslovna kazna, legalizovana zgrada u Mirijevu.

Kako su građani ispričali, maskirani počinioci sprečavali su im kretanje, legitimisali ih.

Nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković izjavio je povodom pete godišnjice događaja, da je u svom izveštaju utvrdio kako je takva akcija mogla da se sprovede samo po nalogu sa višeg nivoa nego što je gradska policija.

Gradonačelnik Beograda u to vreme bio je Siniša Mali, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

U javnosti se nagađalo da su izvođači „noćnih radova“ bili takozvani navijači za koje se sumnja da ih vlasti koriste u sličnim poduhvatima.

U nedavno usvojenoj rezoluciji, Evropski parlament je ponovio poziv vlastima Srbije da reše slučaj Savamala.

Neki od vlasnika porušenih objekata, probaće da zaštite svoje interese pred sudom u Strazburu.

Nedavnim rebalansom budžeta vlada Srbije iznenadila je apsolutno sve!

Posted by Preokret on Thursday, April 22, 2021

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top