SONJA LOKAR, ŽENA KOJA JE PLAKALA ZBOG SKJ: Do kraja života žaliću kako smo izgubili Jugoslaviju!

Delegacija SK Slovenije napustila je 14. Kongres SKJ 22. januara 1990, jer su svi njihovi prijedlozi za reorganizaciu partije odbijeni.

Taj čin označio je i formalni kraj Saveza komunista Jugoslavije jer su za slovenačkim delegatima kongres napustili i delegati iz Hrvatske predvođeni Ivicom Račanom. Sve ostalo je bezbroj puta ispričana istorija. Odlaskom slovenačkih delegata sa partijskog kongresa raspale sve integracione veze federacije.

Ipak taj istorijski momenat mnogi pamte po suzama slovenačlke delegatkinje Sonje Lokar. Televizijski kadar u kom Sonja Lokar prilikom napuštanja velike sale centra Sava plače, jedan je od najupamtljivijih detalja tog događaja kao i čitave jugoslovenske drame.

“Plakala sam i danas mi je teško, jer SKJ nije uspio da se preobrazi i snažnu levu socijaldemokratsku stranku”, rekla je Sonja Lokar i dodala da je plakala i zato jer je osjetila da će njeni “bivši partijski drugovi uvući čitav Balkan u bratoubilački rat”.

“Do kraja života žaliću što smo na takav način izgubili Jugoslaviju, koja se usudila pokazati drugačiji put”, rekla je Lokar ranije za slovenačke medije.

RTS je snimio dokumentarni film o ovom događaju u kojem je govorila i Sonja Lokar.

“Apsolutno mi je bilo jasno da nemamo izbora, da je to momenat kada se raspada nešto što je bilo istorijski izuzetno važno za ovaj prostor za cijelu regiju. Plakala sam jer toliki su ljudi izginuli za to, u mojoj porodici imam ljude koji su stradali zato što su išli u partizane.Nisu to stvari koje možete tek tako preći preko njih, sve mi je to prošlo kroz glavu”, rekla je Sonja Lokar u dokumentarnom filmu posvećenom ovom događaju.

Sonja Lokar nastavila je karijeru i devedesetih je učestvovala na Europskom forumu za demokratizaciju i solidarnost u projektu Situacija žena u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Od 1999. godine jedna je od inicijatora Grupe za ravnopravnost polova u okviru Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Europu, njezina predsjedavajuća i koordinatorica projekata u zemljama u tranziciji i EU.

Na njezinu inicijativu u Sloveniji je 2007. osnovan Ženski lobi Slovenije (ŽLS) , a u2012. Lokareva je postala predsjednica Europskog ženskog lobija (EWL).

📣📣📣 #MuharemBatdulj za #Preokret o trećem po redu albumu Bajage i Instruktora, pod imenom „Jahači magle“, kao i onome što in znači za nas danas ❗️❗️❗️

Posted by Preokret on Friday, April 23, 2021

Izvor: Novi dani
Foto: Printscreen YouTube / crt poglajen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top