MAGIJA POEZIJE: Objavljen Dvojnik – zbirka pjesama Marka Bačanovića!

Proteklog mjeseca, u izdanju Planjax komerca, iz štampe je izašla zbirka poezije Marka Bačanovića „Dvojnik“, nagrađena na prošlogodišnjem konkursu Fondacije za izdavaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon poetskog prvijenca  „Dreka pamtivijeka“ (IMIC, Sarajevo, 2019), radi se o autorovoj drugoj knjizi.

Zbirka je sastavljena od sto šezdeset soneta podijeljenih u devet cjelina (Postanak, Tamna Tvar, Duša svijeta, Ravna staza, Povratak u Jedno, Bistra magma duha, Simfonija sfera, Alhemija, Sunčev lovor), a u svojoj ukupnosti govori o podvojenosti kontradiktornih univerzuma unutar čovjeka kojim je ovladala sila poezije. U monološko-dijaloškoj formi, svaki od „dvojnika“ predstavlja autorov osvrt na različite pojave, ljude, filozofske i društvene fenomene, ali i jednu vrstu autokorektiva ili oslobađanja iz apriornih okova svakodnevnice ili ponovnog upadanja u iste, zavisno od pozicije lirskog subjekta. Svaki dvojnik istovremeno je i original u odnosu na ono što podvaja, odnosno čime je podvojen i sam.

Rukopis „Dvojnika“ je u posljednje dvije godine doživio brojna priznanja i višestruko je prepoznat. Nagrada Tragom Nastasijevića, Nagrada Mili dueli (ukupna Treća nagrada kao i Nagrada za najboljeg autora iz Bosne i Hercegovine), Nagrada Udruženja nezavisnih pisaca Srbije, Nagrada Melničkih večeri poezije, Nagrada Fondacije za izdavaštvo, samo su neka od priznanja koje je zbirka dobila.

U svome osvrtu na knjigu, objavljenom na književnom portalu Strane, italijanista i putopisac Nikola Popović je napisao:

…Filozofija Bačanovićeve pjesme izatkana je iz mitskog sloja, srednjovjekovne tajne unutarnjeg i vanjskog u biću, u stalnoj i pogubnoj moći magije, i svjetlosnoj, slobodoumnoj ideji o oslobođenju od natrulog, preživjelog, umrlog – od ideje do kreacije, od prosuđivanja do ovaploćenja istine, porinuća u dubine i rađanja govora.

Magija pjesama o dvojniku je danteovska vizija ljudske prirode koja je milosrđe i jeres, peharnik i grobišnik, besputnik i besmrtnik. Od mitskog plesa oko vatre preko vizije potopa do božanskog vrta, protežu se kancone petrarkističke melodije, ali i himnički ton naše srednjovjekovne hagiografije, a onda sonetni preplitaj prešernovskih ljubavnih stihova.

Unutrašnji monolog u složenoj strukturi „Dvojnika“ preoblikuje svjetski bol evropske romantike u kosmički bol i prepokriva raspukline vremena i prostora nudeći kao moguće rješenje pomirbu sa beskonačnim kontradikcijama, u toliko nam zastranjenom, a opet jedinom poznatom obliku življenja i jedinim nam istinskim posjedom…

Zbirka se može naručiti na stranici izdavača eknjigaplanjax.com, kao i na najvećoj BH online knjižari knjiga.ba, a moguće ju je pronaći i u Knjižari Connectum u Sarajevu, Knjižari Buljubašić u Tuzli, Knjižari Nina u Maglaju kao i u Planjax Shopu u Tešnju.

#NaDanašnjiDan, 28. aprila 1918. godine, u zatvoru u Češkoj umro je Gavrilo Princip!💥Na dvadesetogodišnji zatvor…

Posted by Preokret on Wednesday, April 28, 2021

Izbor: Preokret
Foto: Privatna arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top