ZAHTEVAJU VEĆE PLATE: Protest policije ispred Predsjedništva BiH!

Savez sindikata policijskih organa BiH danas je u skladu s epidemiološkim mjerama organizovao mirne proteste ispred zgrade Predsjedništva BiH te su tom prilikom ukazali na loše uslove u kojima rade.

Kako su naveli, glavni razlog organizovanja protesta je zahtjev za većim platama. Naime, policajci su izašli na ulicu nakon odluke Vijeća ministara BiH da plate uposlenih u policijskim organima ostavi na nivou prethodnih devet godina.

Ipak, u međuvremenu je, u odnosu na 2012. godinu kada je došlo do smanjenja plata, Budžet institucija BiH povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM, odnosno, za osam posto, ali uprkos tome, plaće su ostale nepromijenjene.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata, kazao je da su oni jedno legalno tijelo koje okuplja sve zaposlene u policijskim organima na nivou BiH.

“Od kada postoji Savez mi želimo ostvariti jedan socijalni dijalog. Međutim, zbog prebacivanja loptice s jednog na drugog ili trećeg, mi smo se iz očaja odlučili na ovaj korak. Bili smo kod dva člana Predsjedništva – Šefika Džaferovića i Željka Komšića te smo mislili da smo krenuli nabolje. Nismo tražili da nam retroaktivno vraćaju plate, već smo tražili da nam vrate dio novca, da osnovice budu kao 2008., ali zbog pandemije smo pristali i na osnovicu iz 2012. godine”, kazao je Krvavac.

Dalje je dodao i to da je čak i Vijeće ministara BiH podržalo ovaj prijedlog te da je budžet poslan na Predsjedništvo BiH, međutim, da su isti oni koji su to obećali to i vratili na Vijeće ministara.

Napadi na institucije šire se brže nego ikad ranije u Evropi i Evroaziji i prerastaju u izazov samoj demokratiji! #FreedomHouse

Posted by Preokret on Wednesday, April 28, 2021

Podsjetio je da policajac na državnom nivou ima plaću od 890 KM sa svim dažbinama.

“Sva pomoć koju je BiH dobijala podijeljena je entitetima, ni marka nije došla na državni nivo. Mi imamo najmanje plate u odnosu na sve nivoe u BiH. Ništa ne ide u ovoj državi. Imamo tu pripadnike SIPA-e i DKP. Policajac koji osigurava jednog takvog funkcionera, omjer je 1:10, problem je nastao kada je trebao da dobije povećanje od 24 marke”, naglasio je Krvavac.

Osim plaća, problem su i uniforme policijskih službenika. Pravilnik o policijskoj uniformi usvojen je 2017. godine, ali nije objavljen, a njime se željelo postići to da ona bude jedinstvena za sve službenike s različitim oznakama za pripadnost određenoj agenciji.

“Međutim, ta radna grupa je odradila pravilnik veoma dobro, čak su svi mogli dati svoj komentar, čak je bio na konsultacijama, morao je proći sve pravne subjekte da bi kao takav došao na Vijeće ministara BiH, gdje je jednoglasno usvojen s opaskom da se odredi šifra i boja uniformi i nakon toga mu se gubi svaki trag, jer je on nakon toga trebao biti objavljen u roku od osam dana”, dodao je Krvavac.

Kako je kazao, dodatni problem su i sistematski pregledi koji se među policijskim službenicima nisu održali posljednjih 15 godina.

“Vrlo dobro znamo da je to osnovna stvar jer se za nekoga ko nosi oružje moraju organizovati sistematski pregledi. Tako svjedočimo brojnim lošim situacijama poput pokušaja samoubistava među kolegama i drugim negativnim stvarima. Morate znati da smo jedini u svijetu koji nemaju kolektivne i granske ugovore. Policiji se samo šteti, kolektivni ugovori to mogu definirati, a po ovom trenutnom zakonu ne”, poručio je Krvavac.

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u jednom dijelu rasprave ponovno se govorilo o radu KCUS-a, a zastupnik…

Posted by Preokret on Tuesday, April 27, 2021

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / COOLIN.BA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top