CVETA ILEGALNA TRGOVINA: Naoružanje iz BiH ide ka Evropi!

“Imate jedan kanal koji ide iz Albanije, Crne Gore preko istočne i zapadne Hercegovine u Hrvatsku, odnosno Evropu i to rade Hrvati sa Srbima. Tu sam branio neke momke koji su bili osumnjičeni.”

To govori radno iskustvo advokata Senada Dupovca, koji posljednjih petnaest godina, pred sudovima u Bosni i Hercegovini, brani osumnjičene za trgovinu oružjem.

“Znači nije samo da se tamo šverca duhan i da se šverca ‘žuto i bijelo’ šverca se i oružje. I mislim da je to najjači kanal koji ide otprilike iz Crne Gore preko onih ‘divljih’ prelaza u Bileći i okolini, pa ide preko zapadne Hercegovine, gdje druga ekipa preuzima za Hrvatsku”, dodaje Dupovac.

Slučaj iz januara 2021.

On je i jedan od advokata u posljednjem slučaju pred Sudom Bosne i Hercegovine u kojem su Edin Mehmedika, Haris Špago, Rifet Berković i Asmir Mezetović osumnjičeni za neovlašteni promet oružjem, vojne opreme, te proizvodima dvojne namjene. Uhapšeni su u januaru 2021. godine.

Tada su izvršeni pretresi na području Olova, Kladnja (na sjeveroistoku BiH) i Sarajeva, kada je pronađena određena količina oružja.

Ove osobe su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama. Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su navedene osobe “pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti”.

Prema nalogu Odjela za terorizam Tužilaštva BiH, u istoj akciji ranije su uhapšeni Edin Mehmedika i Haris Špago, pripadnik selefijskog pokreta.

Rifet Berković i Asmir Mezetović se sumnjiče da su 19. januara ispred Rifetove kuće u Kladnju, na sjeveroistoku BiH, Mehmediki i Špagi prodali oružje, “znajući da će ga oni izvesti iz zemlje i prodati u zemlje zapadne Evrope, prije svega u Njemačku”.

U Mehmedikinom vozilu je pronađen lovački karabin, pet metaka, šest bombi, raketni bacač zolj. Tada je izvršen i pretres Berkovićeve kuće, a pronađena su dva bajoneta, dvije lovačke patrone, pribor za čišćenje automatskih puški i plinski pištolj kalibra devet milimetara. Mezetoviću su oduzeti i mobiteli.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je 15. aprila još 30 dana pritvora za četvoricu osumnjičenih.

Tužilac u ovom predmetu, Ćazim Hasanspahić, je u obrazloženju prijedloga za produženje pritvora kazao da se čekaju rezultati vještačenja mobitela Mehmedike i Mezetovića, kao i da je došlo do proširenja istrage, odnosno prekvalifikacije djela. Hasanspahić je naveo i da su osumnjičeni djelovali kao grupa, te da su se u komunikaciji koristili terminom “drva”.

Advokati četvorice osumnjičenih su zatražili izricanje mjera zabrane.

Inače, Špago je bio optužen za pomaganje Harisu Čauševiću i ostalima optuženim za teroristički napad na policijsku stanicu Bugojno, 2010. godine. U napadu je poginuo policajac, teško povrijeđena policajka, te lakše povrijeđeno još pet policijskih službenika. Špago je na kraju oslobođen optužbi.

"Bošnjaci ako žele očuvati BiH kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore, a Hrvati su partneri sa kojima se može razgovarati…"

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

U posljednjih pet mjeseci, tri postupka u vezi sa trgovinom oružjem

Senad Dupovac kaže za RSE kako su se “momci sa oružjem” pojavili još 2005. godine, kada je bio aktuelan predmet Bektašević i drugi, osumnjičeni za terorizam.

Mirsad Bektašević i Abdulkadir Cesur osuđeni su 2007. godine na dugotrajne kazne zatvora za terorizam. Optužnica ih je teretila da su doputovali iz Švedske odnosno Danske u namjeri da na teritoriji BiH ili neke druge evropske zemlje izvrše teroristički akt.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 28. aprila pronašli su nelegalno oružje i na području općine Lukavac (sjeveroistočna Bosna). Osim lakog naoružanja pronađena je i tromblonska mina.

“Granična policija Bosne i Hercegovine, u proteklih godinu dana, otkrila je 11 kaznenih djela ilegalne trgovine oružjem i protiv 21 osobe, te nadležnim tužilaštvima uputila 9 izvještaja o počinjenju djela”, kazala je za RSE glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Godinu ranije (2019.) tužilaštvima su upućeni izvještaji protiv osam osoba zbog sumnje da je počinjeno devet kaznenih djela u vezi s nedopuštenim držanjem ili prometom oružja i streljiva.

Pred Sudom BiH u posljednjih pet mjeseci pokrenuta su tri postupka u vezi sa trgovinom oružjem.

Problem propusnost granica

Tužilaštvo BiH u januaru 2020. podiglo je optužnicu i protiv Alena Hrvatovića i Admira Salihovića iz Tuzle, za neovlašteni promet oružjem.

Oni se terete za međunarodno krijumčarenja veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja, te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji.

Eskalacijom migrantske krize u BiH, sve je više i onih koji prevozeći neregularne migrante trguju i oružjem.

Krajem 2020. u akciji “LIPA” na području Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 20 osoba osumnjičenih za krijumčarenje neregularnih migranata, nedozvoljen promet oružja i eksploziva i pranje novca, kada je uhapšen i policijski službenik MUP-a USK.

Prema posljednjem izvještaju Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) od 19. aprila, na Zapadnom Balkanu detektovano je 100 ilegalnih graničnih prijelaza.

To pogoduje i trgovcima oružjem, kaže profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Nedžad Korajlić.

„Ne smijemo zaboraviti da je BiH na tranzitnoj ruti, od migrantske do narko ruta. Već imate jednu uhodanu rutu i kroz nju samo provozite, odnosno trgujete robama koje su trenutno interesantne. To stavlja jedan ozbiljan upitnik oko toga koliko je toga stvarno i prošlo jer nije otkriveno. I bilo koji incident da se desi u BiH, Evropi ili svijetu, ukoliko to oružje potiče iz BiH to daje jednu posebnu težinu“, ocjenjuje za RSE Korajlić.

"Za vrijeme izbora, kao i prije i poslije, na vidjelo izlaze i maske i stvarna lica političara to be i rivala im već u…

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

Šta je BiH poduzela?

BiH je 2016. godine izradila Strategiju malog oružja i lakog naouružanja u BiH. Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu za RSE da provedba strategije ‘teče po planu’.

Ermin Pešto iz Ministarstvo sigurnosti BiH, jedan od autora Strategije, kaže da su sve aktivnosti koje su planirane i provedene.

”Do sada je uništeno 21.144 komada i dijelova malog oružja i lakog naoružanja i 7.706.32 tona naoružanja zaostalog iz proteklog rata. Nadležni organi u BiH su usvojili zakone o oružju i municiji, u cilju usklađivanja sa pravnom stečevinom EU’’, ističe Pešto.

Navodi i kako je ostvarena saradnja sa međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjima kontrole malog oružja i lakog naoružanja, te održani sastanci u okviru Regionalne mreže SALW komisija, SEEFEN, SEEFEG, RACVIAC.

Pešto podsjeća i da se radilo na uspostavljanju baze podataka o kompanijama registrovanim za brokering u prometu naoružanja i vojne opreme. Usvojen je i Zakon o obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja i pripadajuće municije, te prikupljeni podaci o legalnom oružju.

Za efikasniju borbu poboljšati standard operativaca

U okviru Berlinskog procesa u julu mjesecu 2018. godine, usvojen je dokument “Mapa puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem/vatrenim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu”.

Iz Ministarstva sigurnosti BIH kažu kako je time “data politička opredjeljenost za jačanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja i suzbijanja njegovog širenja”.

No, profesor Korajlić kaže da u operativnom smislu treba stvoriti uslove kako bi agencije radile efikasnije na otkrivanju počinilaca i suzbijanju ilegalne trgovine.

„Koliko su agencije policijske motivirane da rade, ne samo taj posao zbog svog ekonomskog standarda? Vi imate graničnog policajca koji nema ni 1000 KM ( 500 eura) platu. To je jedna mizerija za posao koji rade. Mora se posvetiti pažnja od statusnog dijela policajaca pa do svih drugih poboljšanja standarda, u edukaciji, opremi“, kaže on.

Prema izvještajima evropskih sigurnosnih agencija Bosna i Hercegovina je apostrofirana kao jedan od izvora ilegalne nabavke i trgovine oružjem, nakon održanog Ministarskog foruma za pitanja pravde i unutrašnjih poslova za Evropsku uniju i Zapadni Balkan u Tirani 2012. godine.

Pokrenuto je pitanje ozbiljne zabrinutosti među zemljama članicama EU o cirkulaciji oružja porijeklom iz zemalja Zapadnog Balkana, a ministri zemalja ovog regiona pozvani su da učine više na području sprječavanja proizvodnje i otkrivanja oružja, posebno putem graničnih kontrola i pojačane policijske saradnje.

Orban bi mogao da izgubi na izborima, zbog čega osigurava moć i državnu imovinu prebacuje u "nezavisne fondacije", koje će osigurati moć, novac i uticaj njemu i njegovim prijateljima – praktično zauvek!

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top