RASELJENO 15.000 LJUDI: 26. godina od početka hrvatske operacije ‘Bljesak’!

Danas se navršava 26 godina od početka ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije koje je do tada bilo u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine (RSK).

Tokom dvodnevne operacije „Bljesak“, započete 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutru artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska je preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

U akciji „Bljesak“ stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 njih napustilo je to područje.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, u toj akciji je ubijeno ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije.

Veritas navodi da su do sada pronadjeni posmrtni ostaci 162 osobe, a da se 121 i dalje vodi kao nestala.

Gerbic je na početku mise govorio o “blaženom, a svetom Stepincu, koji je dao svoju krv i položio život, štiteći svoje stado od komunističke nemani”.

Posted by Preokret on Monday, April 26, 2021

Najviše žrtava bilo je u selima Medari i Paklenica.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“, Tribunal za ratne zločine u Hagu pripremao je optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tudjmana koji je umro 1999. godine.

Haški istražitelji su saslušali više hrvatskih oficira osumnjičenih za zločine u akciji „Bljesak“, ali protiv njih nisu podignute optužnice.

Pred sudovima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, ali oni nisu odmakli dalje od pretkrivične faze.

Dan po otpočinjanju akcije „Bljesak“, tadašnji predsednik RSK Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba koje je trajalo dva dana, zbog čega je kasnije pred Haškim tribunalom osudjen na 35 godina zatvora. Snage nekadašnje RSK ispalile su tada na Zagreb 23 projektila, od kojih je poginulo šest osoba, a 176 je ranjeno.

Istorijski poslednji kongres #SKJ 22. januara 1990. godine mnogi pamte po suzama slovenačlke delegatkinje Sonje Lokar!

Posted by Preokret on Sunday, April 25, 2021

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / pro patria

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top