VELIKI PROTESTU RUDARA U SARAJEVU: Spremni smo na sukobe, više ste nam uzeli nego što ste dali! (VIDEO)

Ispred nekoliko stotina rudara okupljenih pred Vladom Federacije BiH njihovi predstavnici su kazali kako ne prihvataju politiku i planove koje im je spremila vlast.

Predsjednik sindikta rudara u Federaciji BiH Sinan Husić kazao je kako se protest dešava kroz poruku “Ne nehumanom restruktiranju rudnika”.

“Znamo šta se dešava posljednjih mjeseci i mi to nećemo prihvatiti. Nećemo prihvatiti da se više hiljada rudara otpusti, to nećemo dopustiti”, poručio je Husić.

On je kazao kako neće prihvatiti gašenje rudnika “Abid Lolić” u Novoj Biloj te da je moguć i sukob.

“Svaka naša poruka ima razlog. Nama ne treba milost, već država BiH. Oni koji potražuju trebaju da znaju da se od rudnika uzelo više nego što se dalo”, izjavio je.

Husić je doveo u sumnju analize kaloričnosti ugljena te kazao kako se socijalni dijalog odvijao u neravnopravnoj situaciji.

“Najavljujemo skup od više hiljada ljudi ako bude potrebno, s više agresije, pozitivne”, kazao je.

Od ranije su poznate izjave predstavnika Vlade Federacije BiH i Elektrodistribucije BiH da je čak 2.200 rudara viška uposleno te ih po planu restrukturiranja treba otpustiti.

Napadi na institucije šire se brže nego ikad ranije u Evropi i Evroaziji i prerastaju u izazov samoj demokratiji! #FreedomHouse

Posted by Preokret on Wednesday, April 28, 2021

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / Avaz TV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top