EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE: Vakcinisati i decu ispod 12 i 15 godina!

Evropska agencija za lijekove /EMA/ počela je procjenu zahtjeva kompanija “Fajzer” i “Biontek” da proširi odobrenje njihove vakcine protiv kovida 19 na djecu od 12 do 15 godine.

Komitet EMA za lijekove, kako je saoštila Agencija, izvršiće ubrzanu procjenu podataka koje su dostavili “Fajzer” i “Biontek”, a očekuje se da će odluka biti donesena u junu ukoliko ne budu potrebne dodatne informacije.

Dvije farmaceutske kompanije su navele da je njihov zahtjev zasnovan na naprednom istraživanju sa više od 2.000 adolescenata koje je pokazalo da je ta vakcina bezbjedna i efikasna, piše u saopštenju objavljenom krajem prošle sedmice.

Nadzor nad djecom biće nastavljen radi dugoročne zaštite i tokom naredne dvije godine.

Vakcina “fajzer-biontek” trenutno je odobrena za upotrebu kod lica od 16 i više godina.

Većina odobrenih vakcina protiv kovida 19 namijenjena je starijim osobama koje su ugrožene, ali zvaničnici zdravstvenih službi izražavaju uvjerenje da je vakcinacija djece svih uzrasta od ključnog značaja za zaustavljanje pandemije.

“Cijeli životni vijek radila sam s najopasnijim virusima i nisam se nikad zarazila, a evo ovaj put i uz cijepljenje, virus me pokosio. To nam samo potvrđuje koliko je snažan i probitačan”, kaže dr. Gligić!

Posted by Preokret on Thursday, April 29, 2021

Izvor: Srna
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Markets and Finance

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top