OBAVEŠTAJNE SLUŽBE SAD: Iran ugrožava američke interese na Bliskom istoku!

Iran nastavlja da ugrožava interese SAD na Bliskom istoku, navodi se u izvještaju američkih obavještajnih službi koji je objavila televizija “Iran internešnel”.

Izvještaj pod nazivom “Procjena SAD o prijetnjama u svijetu” objavio je Obavještajni odbor američkog Senata, a u njegovom sastavljanju učestvovali su Centralna obavještajna agencija /CIA/ i Federalni istražni biro /FBI/.

U izvještaju se navodi da Iran predstavlja primarnu prijetnju američkim interesima na Bliskom istoku zbog sofisticiranih vojnih kapaciteta, široke mreže saradnika i partnera i periodičnoj volji da upotrijebi silu protiv SAD i partnerskih snaga.

Prema procjeni u izvještaju, Teheran će htjeti da izbjegne eskalaciju u odnosima sa Vašingtonom, ali će u isto vrijeme ocjenjivati pravac američke politike usmjerene ka Iranu, kao i prisustvo SAD u regionu, prenio je “Sputnjik”.

U izvještaju se pominje ubistvo komandanta elitne jedinice “Kuds” Revolucionarne garde Irana generala Kasema Solejmanija koje su izvršile američke snage.

Iran je nakon ubistva Solejmanija u Bagdadu prošle godine gađao baze SAD u Iraku, upozoravajući da je to samo “prvi udarac u osveti za ubistvo”.

“Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osjetljiv proces pa će trebati vremena”

Posted by Preokret on Tuesday, May 4, 2021

Izvor: Srna
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top