VLADIMIR VELJKOVIĆ: Ideološki cenzori u mantijama!

Dnevni list Politika je objavio poduži intervju sa vladikom bačkim Irinejem, nesmenjivim članom Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC. Razgovor sa vladikom je izlazio više dana u nastavcima i potpuno odgovara nastupima ovog episkopa i u drugim štampanim medijima, kao što je, recimo, nedeljnik Pečat, blizak Vučićevom režimu. Naime, na skoro svako novinarsko pitanje, vladika piše/odgovara u formi kolumne: tema, teza, kritika određenih društvenih pojava, gomilanje argumenata u korist svojih stavova i polemičke opaske upućene njegovim oponentima, bilo da su stvarni ili izmišljeni. Uznemirujuća propagandna vežba u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, ali neka  čitaoci ne strahuju, nije mi namera da razgovor prepričavam. Izdvojiću svega dve rečenice za koje smatram da prilično ubedljivo ukazuju na to da je teologija ustupila mesto ideologiji, barem kada su u pitanju javni nastupi episkopa Irineja.     

Jedna od tema u razgovoru za Politiku bila je i situacija na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i težnja SPC da ovu ustanovu stavi u nadležnost Sinoda SPC – čime bi se narušila autonomija obe visokoškolske ustanove. Na pitanje Politike: „Kako, kao nekadašnji dekan i dugogodišnji profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, gledate na primedbe jednog dela profesora Univerziteta u Beogradu?“ Vladika, između ostalog, kaže: „U prvim redovima kampanje protiv Bogoslovskog fakulteta i SPC, nalaze se, po pravilu, bivši marksisti i ateisti koji su svoju nekadašnju frazeologiju zamenili ’evropejskom’.“

Navedena rečenica je izdvojena i stavljena ispod naslova intervjua, od strane uredništva Politike, kao izuzetno bitna, i nije proizvoljno izabrana od autora ovog teksta. Stoga je neophodno proveriti njenu verodostojnost.           

Postoje osobe koje nepogrešivo prepoznaju odnose moći u društvu i narative pomoću kojih se te strukture moći održavaju i legitimišu – nastojeći da im se prilagode ili da se angažuju na njihovom opravdanju. Njihov društveni status može biti sasvim neznatan. U Srbiji danas nije neobično naići na obične građane koji iako i nemaju neke naročite koristi od sistema, iskazuju naklonost prema sveprisutnom prvom čoveku u državi, koji navodno izgara u radu i trudu za dobrobit svih. Sigurno jedva izlaze na kraj sa svojim privatnim životnim nedaćama, ali se ipak ne osete napuštenim kada na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom čuju da nimalo nije lako ni predsedniku Vučiću. Poruka koja im se šalje glasi: život je borba i svima je podjednako teško, predsedniku možda i više nego svima ostalima. Pitanje odgovornosti se tu i ne postavlja, jer nije odgovoran Vučić i politika koju sprovodi – nego je sam ljudski život takav, težak za sve.    

Sa intelektualcima je drugačije. Njima je jasno kakva je politička igra na delu, obično raspolažu sa određenim fondom znanja i relevantnim informacijama, a ako ih trenutno i nemaju, znaju na koji način do njih mogu doći, ako to naravno hoće. Nepisano je pravilo da su intelektualci neuporedivo svesniji u svom oportunizmu, naročito u okolnostima autoritarnih društvenih i političkih prilika.  

Akademski put Dragana Simeunovića, profesora na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i člana Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, te mnogih međunarodnih naučnih udruženja – je tipičan primer intelektualca kojem je oportunizam način funkcionisanja. Simeunoviću je u aprilu uručena nagrada grada Beograda za „najbolju naučnu knjigu“, naslovljenu ovako: „Istorija srpske političke misli – novi vek“. U pitanju je nekreativno i suvoparno štivo koje ovaj profesor neumorno preštampava, a njeno najnovije, luksuzno izdanje objavila je izdavačka kuća „Pravoslavna reč“ iz Novog Sada. Svoju reč o knjizi dao je i počivši patrijarh Irinej, a to, priznaćete, nije tipično kada se radi o stručnoj akademskoj literaturi. Šta je, uostalom, patrijarh mogao da zna o specifičnoj temi političke misli novog veka, kada se tokom svog dugog zemaljskog života nije odlikovao ni znanjem iz teologije?

Patrijarh je rekao: „Istorija srpske političke misli predstavlja grandiozan i decenijama stvaran trud profesora… dr Dragana Simeunovića, koji je pokazao kako je srpski narod, držeći se čvrsto u pravoslavnoj veri i ljubavi prema Bogu i Rodu, u periodu od skoro pet vekova robovanja hrabro odoleo svakom obliku ugnjetavanja i ostao veran idealu obnovljenja srpske državnosti.“ Politička misao novog veka odlikuje se upravo razdvajanjem politike od uticaja religije, tako da, ili je knjiga profesora Simeunovića promašila svoju temu ili patrijarh nije razumeo šta je pročitao – ako je uopšte i odmakao dalje od naslova knjige. Odoleti „svakom obliku ugnjetavanja“ moralo bi značiti i odolevanje pokušajima narušavanja autonomije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, no teško je poverovati da bi patrijarh bio u stanju da dosledno u praksi primeni svoja razmišljanja i kada bi bio živ.

"Prateći koliko-toliko nisku (orijentalističkih) bisera koje Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske posljednjih…

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

Uloga patrijarhove reči je ideološka. Ideologija je: Bog na nebu, srpski rod i država na zemlji, tako da je Simeunović prošao test ideološke ispravnosti ali i moralno političke podobnosti, kao nekada davno, kada je svoju akademsku karijeru započeo radom „Teorijski koreni Partije“ iz 1986. godine. Jednim anahronim naslovom za to vreme, prepuno partijsko političkih i intelektualnih previranja.   

Vidimo gde su sada bivši marksisti i ateisti, traže blagoslov pravoslavnog patrijarha za svoje knjige. Tako da izjava episkopa bačkog ne može biti tačna, budući da je u pitanju ideološka konstrukcija neprijatelja. A danas ideološku ispravnost ne potvrđuju partijski forumi, već episkopski dvorovi, i nekadašnji službeni marksisti, kao što je profesor Simeunović, to nepogrešivo uviđaju i znaju.

Navedeni primer je ujedno i odličan test na osnovu kojeg možemo sagledati funkciju koju će imati Sinod SPC na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu: njegova uloga neće biti crkveno-pastirska, duhovna i teološka, nego političko-ideološka. Dobrodošli u novi srednji vek – ali, nema mesta potištenosti, imajte nadu, odbaciće Gospod i sadašnju ideologiju na „smetlište istorije“, što bi rekli marksisti.  

Vernicima vaskršnji pozdrav – Hristos Vaskrse – a svima, i vernicima i onima koji to nisu, prijatan nedeljni ručak.

"Za vrijeme izbora, kao i prije i poslije, na vidjelo izlaze i maske i stvarna lica političara to be i rivala im već u…

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

Piše: Vladimir Veljković za Preokret
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top