AMERIKA POSLALA PODRŠKU: Ostajemo čvrsto opredeljeni za BiH!

Narodna skupština Republike Srpske danas je najavila pokretanje inicijative po kojom od FBiH zahtjevaju održavanje mirnog dijaloga o budućnosti BiH.

Kako su poručili iz NSRS-a, ako se njihovom zahtjevu ne udovolji, sadržat će pravo na samoopredjeljenje. Takva poruka je dodatno zaoštrila odnose unutar Bosne i Hercegovine, koji su u posljednje vrijeme svakako narušeni raznoraznim pričama o podjeli unutar naše države.

Povodom današnjih vijesti iz manjeg bh. entiteta, svoj komentar je dala i Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Oni su naveli da njihov stav ostaje nepromijenjen.

– Stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH kao jedinstvene države čija je budućnost u euroatlantskoj zajednici dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi nastavljamo biti čvrsto opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu državu sa neupitnim teritorijalnim integritetom, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Ambasadorica SAD-a u UN-u, Linda Greenfield, izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države podržavaju Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu. Ona je to kazala nakon što je visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, predstavio svoj izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a.

"Za vrijeme izbora, kao i prije i poslije, na vidjelo izlaze i maske i stvarna lica političara to be i rivala im već u…

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

Greenfield je poručila bh. političarima da moraju raditi na ispunjavanju 5+2 uslova, koji jedino mogu dovesti do zatvaranja OHR-a u našoj zemlji. Također, jasno je navela da Valentin Inzko ima punu podršku u obavljanju svog posla.

Ona je naglasila da Sjedinjene Američke Države ostaju privržene dejtonskim principima BiH i njenoj multietničnosti. Poručila je da SAD podržava teritorijalni integritet naše države, te da niko nema budućnost izvan BiH.

Prioritetno je naglasila potrebu za ojačavanje borbe protiv korupcije i kriminala od strane političkih elita. Osudila je i, u posljednje vrijeme učestalu, nacionalističku retoriku u BiH.

Pozdravila je najavljene izmjene Izbornog zakona, koje se trebaju provesti u skladu sa preporukama Europskog suda za ljudska prava.

“Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osjetljiv proces pa će trebati vremena”

Posted by Preokret on Tuesday, May 4, 2021

Izvor: Oslobođenje
Foto: Printscreen YouTube / Guardian News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top