UJEDINJENJE BH. OPOZICIJE: Bez teških tema, prijetnji ratom i zveckanja oružjem!

Opozicija u Republici Srpskoj je poslije opštih izbora bar prividno pojačala sopstveni temelj dodajući u armaturu i Demokratski narodni savez, koji se nakon dvije decenije “odrodio” od SNSD-a. “Poglavari” SDS-a i PDP-a uvjereni su u to da sa Nenadom Nešićem mogu “stati na crtu” Miloradu Dodiku i SNSD-u naredne godine na opštim izborima, a nakon entitetskog, pojavila se priča i o državnom jačanju opozicije.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović kaže da načelno nema ništa protiv saradnje sa federalnim opozicionim kolegama, ali da je više nego neophodno utvrditi platformu na kojoj će ta saradnja da počiva. Vukanović smatra da su mir i poštovanje drugih uslov te saradnje, ali i boljeg života u BiH.

– Potrebno je napraviti novi dogovor, odnosno novi politički diskurs. Potrebno je, prije svega, poštovati Dejtonski mirovni sporazum, a potom i sve žrtve. Ne smije biti teških tema. Ne smije biti prijetnji ratom, ne smije biti zveckanja oružjem i ne smije se neprestano najavljivati prekrajanje granica. Moramo raditi na pomirenju, suživotu i ekonomskom oporavku zemlje, istakao je Vukanović.

Nakon lokalnih izbora koji su održani prošle godine pojavila se ideja o svekolikom udruživanju opozicije nakon što su SNSD i SDA izgubili “vjekovna ognjišta” na kojima su vladali više od 15 godina. Predstavnici opozicije u oba entiteta shvatili su da samo tako mogu da sruše “crvene” i “zelene” begove, a nedavno je plasirana i priča o daleko snažnijem opozicionom ujedinjenju – onom na nivou države.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je kako može da se desi da opozicione stranke iz Republike Srpske i Federacije BiH sjednu i da razgovaraju. Ostaje da se vidi, kazao je on, koji će to oblik i koja će to forma saradnje da bude. Šarović podsjeća na to kako je u nekoliko navrata rekao da nije nikakav problem da opozicione stranke razgovaraju i da vide gdje još mogu da napreduju.

"Za vrijeme izbora, kao i prije i poslije, na vidjelo izlaze i maske i stvarna lica političara to be i rivala im već u…

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

– Ima razloga da vjerujemo u to kako je moguće da razgovaramo i da izgrađujemo zajedničke stavove i da definišemo ključne ciljeve. Ima prostora da se dogovaramo, da ne gledamo u prošlost, da ne gledamo unazad, već unaprijed i da mi nismo ti koji će mijenjati činjenice i neke temeljne akte kao što su Ustav, Dejtonski mirovni sporazum i neka teška pitanja, jer ih nećemo riješiti. Ko je otvoren i spreman da idemo naprijed, mislim da s takvima neće biti problem za saradnju, istakao je Šarović za Oslobođenje.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević rekao je za naš list da bi razgovarao sa svim strankama koje su spremne za ekonomske reforme i izmjenu Izbornog zakona BiH. Od te dvije stvari, napomenuo je on, sve počinje, a bez toga je sve ostalo samo bacanje prašine narodu u oči.
– Ekonomske reforme podrazumijevaju bolji život, a izmjene Izbornog zakona BiH omogućavaju poštene izbore. To su dvije racionalne stvari zbog kojih bih se okupio sa bilo kime. Ako toga nema, nećemo imati ni zemlju u kojoj ćemo moći bolje da živimo, istakao je Miličević.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović podsjeća na to da cijela opozicija u Srpskoj zajedno i snažno izlazi na sljedeće izbore. On dodaje da i opozicija u FBiH traga za rješenjima da što jedinstvenije djeluje na izborima.

– Na nivou BiH imamo prudsko-akciznu koaliciju SNSD-SDA-HDZ, koja je najodgovornija za katastrofalno stanje u RS-u, FBiH i na bh. nivou, jer su vlast na svim tim nivoima. Naravno da su dodirne tačke opozicije iz RS-a i FBiH moguće na nivou zajedničkih institucija BiH i treba vidjeti šta su to ključni prioriteti na kojima možemo insistirati. Smatram da su to izmjene Izbornog zakona i reforma pravosudnog sistema, kaže Borenović.

Za lidera SNSD-a Milorada Dodika nema nikakve sumnje: priča o navodnom ujedinjenu opozicije u oba entiteta djelo je, kako je rekao, stranaca, odnosno američke ili britanske ambasade. On je istakao da SNSD nema ništa sa SDA, ali da sa HDZ-om BiH ima partnerske odnose.

– To što opozicija iz RS-a pokušava napraviti sa opozicijom u FBiH već se manifestuje. Dakle, to me uopšte ne iznenađuje i tu treba reći da je to smislio neko od mentora sa strane i stranaca koji su rekli da bi to bilo dobro. Pa, eto, neka izvole, rekao je Dodik.

"Prateći koliko-toliko nisku (orijentalističkih) bisera koje Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske posljednjih…

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

Izvor: Oslobođenje
Foto: Printscreen YouTube / COOLIN.BA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top