ZAMJENIK GRADONAČELNIKA VUKOVARA: Hrvatski patriotizam opstaje samo kroz negativan odnos prema Srbima!

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine, ističe da hrvatski patriotizam i dalje opstaje samo kroz negativan odnos prema Srbima i srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Milaković je naglasio da incident u Borovu za Vaskrs, kada je grupa navijača uz policijsko obezbjeđenje uzvikivala “Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”, nije ništa novo u hrvatskom društvu i da je samo posljedica dosadašnjeg ignorantskog odnosa vlasti da se obračuna sa ratnom zaostavštinom i avetima prošlosti.

“Ono što se desilo u Borovu je strašno i žalosno. Nema nikakvog opravdanja. Ali, sve ovo nije ništa novo. Ni od juče. Ta matrica funkcioniše već 30 godina. Dižu se nacionalne tenzije i društvo konstantno ekstremizuje. Ono što najviše brine jeste to što mlađe generacije najčešće izazivaju ove incidente”, rekao je Milaković za “Glas Srpske”.

On je ocijenio da je to posljedica obrazovnog sistema koji je očišćen od svih sadržaja koji su u vezi sa srpskom zajednicom, ali i neažurnosti pravosuđa koje nije adekvatno procesuiralo govore mržnje.

“Naravno, posljedica je to i zvanične hrvatske politike, koja je nametnula kolektivnu odgovornost srpskoj zajednici. Ona se danas doživljava kao nepripadajuća i suvišna”, dodao je Milaković.

Prema njegovim riječima, Srbi su kao tema i dalje efikasno sredstvo u rukama hrvatskih političara za dolazak na vlast i njeno rušenje, ali i za skretanje pažnje sa raznih važnih društvenih problema koji godinama muče ovu državu.

“Vladajući HDZ je tu nacionalističku i ekstremističku retoriku najčešće koristio. I to su teme koje se ovde definišu kao domoljubne i patriotske”, kaže Milaković.

On je potvrdio da je Vukovar tu uvijek u prvom planu i da su hrvatski političari napravili sliku da je to grad u kome šetaju “nekakvi srpski zločinci”.

"Za vrijeme izbora, kao i prije i poslije, na vidjelo izlaze i maske i stvarna lica političara to be i rivala im već u…

Posted by Preokret on Friday, April 30, 2021

“To kod malobrojnih Srba izaziva strah, jer se boje šta bi se iz svega toga moglo izroditi. Ono što je neverovatno jeste da te i takve stvari i dalje prolaze kod običnih ljudi. I to je najveći problem, jer hrvatski patriotizam i dalje opstaje samo kroz negativan odnos prema Srbima i srpskoj zajednici u Hrvatskoj”, naglasio je Milaković.

Današnji položaj Srba u Hrvatskoj Milaković je ocijenio magrinalizovanim.

“Srbi su definisani kao nacionalna manjina i u skladu sa tim trebalo bi da imaju ustavom određena prava. Ali to u praksi ne funkcioniše. Srbi su diskriminisani na svakom koraku. Nalaze se u ponižavajućoj poziciji. Uvijek prilikom obilježavanja nekih godišnjica moraju da se sklanjaju”, rekao je on.

On je dodao da to sve brine, a posebno mlađe generacije, koje se pitaju kakvu budućnost imaju u ovakvoj Hrvatskoj.

“Slično je i u samom Vukovaru, kao da nismo stanovnici ovog grada. Neprestano nam se osporava pravo na obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ubjeđuju nas kako je to getoizacija i segregacija, a s druge strane se ne čini ništa da se obrazovni program promijeni”, dodao je on.

Milaković ne očekuje da će se nakon lokalnih izbora nešto promijeniti u vezi sa dosadašnjim položajem srpske zajednice.

“Stalno me pokušavaju ubijediti kako je /hrvatski premijer/ Andrej Plenković garant evropskih vrijednosti. Ali, Srbi iz Vukovara to ne vide. To je samo na deklarativnom nivou. Nema hrabrosti da se stvari menjaju i onda se dešavaju ovakve stvari kao u Borovu. Nije to niko direktno inspirisao iz vrha vlasti, ali jeste definitivno nešto što je posljedica njihovog tolerisanja ovakvih incidenata”, ističe Milaković.

On je dodao da Plenković i dalje nije u stanju da se javno obračuna sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni!” i da je zbog svega navedenog oprezan i skeptičan, te naglasio da je suština da promjene treba da dođu sa najvišeg državnog nivoa.

“Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osjetljiv proces pa će trebati vremena”

Posted by Preokret on Tuesday, May 4, 2021

Izvor: Srna
Foto: Printscreen YouTube / N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top