“DOBAR JE NAROD BOSANSKI”: Migranti u Tuzli svakodnevno dobijaju topli obrok za iftar! (VIDEO)

Od početka mjeseca ramazana forum solidarnosti Emmaus za migrante koji prolaze kroz Tuzlu ili su tu ostali da borave tokom ovog mjeseca, svaki dan sat prije iftara dijeli obroke. Značajno je ovo za migrante od kojih većina posti i ovo je jedini način da dobiju iftar.

Svaki dan Emmaus dijeli stotinu iftara na nekoliko lokacija. U parku kod BKC-a Tuzla po svoj obrok su došli Osama Nuari iz Maroka i Gari Sing iz Indije.

“Svaki dan dolazim u park po hranu, dijele nam ukusnu hranu za iftare. Dobar je narod bosanski hvala Bogu”, kaže Nauri.

“Dijele nam hranu ovdje svaki dan, mislim da rade dobar posao za nas migrante. Drago mi je što ovo vidim i što iftarim ovdje u Tuzli, u nekim drugim mjestima je mnogo teško migrantima da dođu do iftara. Zato hvala vam”, poručuje Sing.

Emmaus je prije ramazana dijelio osamdeset obroka dnevno, u toku ovog mjeseca to je oko stotinu. Iftari se dijele na nekoliko lokacija u Tuzli.

“Većina prolaznika i osoba u pokretu posti tako da se baš gledalo da njima ide na ruku da dobijaju u pravo vrijeme, a ne preko dana da se ohladi i da obroci stoje po pet šest sati”, navodi Dženeta Sadiković iz Emmaus-a.

Osim obroka koje dijele ova organizacija ima i dnevni centar gdje migranti svaki dan mogu da se istuširaju i obave ličnu higijenu.

“I radi naše zaštite i radi njih samih njih mislim da je ovo pozitivna stvar da imaju to tuširanj barem besplatno”, dodaje Sadiković.

Velika pomoć migrantima su i volonteri, jedan od njih je sedamnaestogodišnji Armin Ribić koji većinu svog slobodnog vremena provodi pomažući migrantima.

Posle više od 20 godina blokade, predstavnici HDZ su podnijeli inicijativu Vladi HNK, kojom traže priznavanje Srba kao konstitutivnog naroda u Ustavu kantona!

Posted by Preokret on Thursday, May 6, 2021

Izvor: O Kanal Oslobođenje
Foto: Migranti dobijaju hranu za iftar / Printscreen YouTube / O KANAL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top