SRAMOTA U BEOGRADU: Na ceremoniji povodom Dana pobede recitovana ljotićevska pesma! (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Svečanom skupu, prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

I sve to ne bi bilo ništa posebno da, ovom svečanom prilikom,vnije recitovana pjesma fašističke organizacije Zbor čiji je vođa bio Dimitrije Ljotić, a koja je čitav Drugi svjetski rat bila u kolaboraciji sa njemačkim fašističkim okupatorom.

Pesma glasi ovako:

Mrtvi niste, o druzi mili,
Još se čuje vaš gromki glas.
Vaš duh silni u nama živi,
Vaša duša lebdi izmeđ’ nas.

Vi ste pošli učitelju svome,
A u težak i krvavi boj,
I za našu lepu misao Zbora
Vi ste dali mlađan život svoj.

A kad dođe do sudnjega časa,
I poslednju reč kad dade Bog,
Svi će znati da ste hrabro pali
Za slobodu i za Kralja svog.

Počivajte druzi sad u miru,
Vaše delo nastavljamo mi,
A slobode kada danak sine,
Steg pobede nosićete vi.

Ovo je još samo jedno u nizu svedočanstava katastrofalnog stanja obrazovanosti u institucijama Srbije i još jedno neopisivo poniženje za zemlju koja je pretrpila ogromna stradanja u Drugom svetskom ratu, mada ne treba isključiti mogućnost da se radilo o namernom ponižavanju antifašističkog pokreta i NOB-a.

Sramna recitacija je izvedena u petom minutu manifestacije.

Pa ipak, nije recitovana samo jedna ljotićevska pesma – što bi opet bilo skandalozno – već čak ČETIRI. Najpre pesma “Jedan za sve, svi za jednoga”(https://bit.ly/3beiEjh), zatim “Mi znamo borbu”(https://bit.ly/2Q5SzLV), nakon toga ide “Već kuca čas”(https://bit.ly/3uDEsw8) i na kraju je “Mrtvi niste”(https://bit.ly/3vUe7ue). Ovo je link same proslave, prva pesma počinje na 24:20, druga na na 56:00, treća na 58:10, a četvrta na 58:25. https://youtu.be/t-Zvc1xzV00

Izvor: Preokret
Foto: Printscreen YouTube / RTS Sajt – Zvanični kanal



1 thought on “SRAMOTA U BEOGRADU: Na ceremoniji povodom Dana pobede recitovana ljotićevska pesma! (VIDEO)”

  1. U odgovoru na pitanje zašto Srbi (za razliku od npr. Hrvata) ne zameraju partizanima 60000 žrtava komunističke terora ’44. i’ 45. naći ćete i odgovor zbog čega Srbima ne smeta Ljotić, a odgovor je: jer su u oba slučaja neki naši (Srbi) ubijali neke druge naše (opet Srbe).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top