VLADIKA JOVAN ĆULIBRK: Pričom o “dva totalitarizma” se pokušava poreći da je nacizam bio zlo!

Dok je u Beogradu, uz prešutnu saglasnost cjelokupnog društva i vrha SPC, Dan pobjede nad fašizmom skandalozno, u prisustvu Aleksandra Vučića i Milorada dodika, proslavljen ljotićevskim pjesmama, slavonski vladika Jovan Ćulibrk uputio je iskrenu čestitku vojnicima Crvene armije i NOVJ.

„Mi se javljamo iz junačke Slavonije, sa područja koje je zauzimao 6. partizanski korpus, koji se borio ni manje ni više nego protiv Druge oklopne armije Vermahta, a preko puta nas je junačka Kozara i 5. partizanski korpus – sama kičma partizanskog pokreta i borbe protiv nacističke Nemačke i njenih pomagača. S te strane, mi ovde ponosno i podignutog čela gledamo našu rusku braću u oči – braću po oružju, braću po stradanju, ali iznad svega braću po pobedi.

Ovo je naš zajednički dan, dan kada je ruska zemlja spasila vaskoliki ljudski rod od satanskog zla koje je bila nacistička Nemačka. Pozdravljamo jedni druge pozdravom pobednika, jer srpski narod, naročito iz ovih krajeva – iz Krajine, sa područja okupirane Jugoslavije, gde je bila uspostavljena NDH – sa radošću pozdravlja našu braću po oružju.Danas vidimo da se često negira uloga ruskog naroda i sovjetske države u borbi protiv fašizma.

Nekada se negira direktno, ali nekad i lukavije – mekim poricanjem. Uzmimo primer prvoga, kada neko kaže da tu nije bilo nikakve pobede, da je jedan totalitarizam zamenio drugi, da je sovjetska vlast bila gora od nacizma. Na taj način se pokušava poreći da je nacizam bio zlo, a onda i uloga ruskog naroda u slamanju fašizma.

Primer drugoga je kada se prizna da je nacizam bio zlo, potvrđuje se da je Hitler bio zločinac, ali se uloga Rusije u pobedi nad tim zlom izostavlja.Uzmite, recimo, spomenik holokaustu u američkom gradu Bostonu, gde imate nabrojane mnoge grupe žrtava, počevši od Jevreja – naravno, velikih stradalnika; pa preko Roma, preko onih bolesnika koji su prvi počišćeni u gasnim komorama i na druge načine, pa sve do homoseksualaca. Jedna grupa nedostaje – milioni i milioni ruskih ratnih zarobljenika. Nije bilo mesta ni za milione ruskih žrtava koje su pomrle od gladi i hladnoće, pogotovo u zimu 1941. i 1942. a o Srbima da se i ne govori. Taj je spomenik podignut 1990ih godina, kada su Srbi za Boston verovatno bili smeće. Međutim, istina je istina, ona se ne da ničim sakriti, i zato kličemo braći Rusima: Srećan Dan pobede; i da na budućnost gledamo oslonjeni na tu veliku pobedu ljudskog roda nad kosmičkim zlom koje je bila nacistička Nemačka.”

Izvor: Društvene mreže
Foto: Printscreen YouTube / Телевизија Храм

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top