KONAČNO DRUGAČIJE PORUKE IZ BIH: U Trebinju i Bileći poruke mira za Bliski istok

Proteklih dana ponovo je eskalirao decenijski sukob na Bliskom istoku, a dok svijet sa strepnjom gleda na okrutne oružane obračune koji se dešavaju proteklih dana u Izraelu i Palestini u našoj zemlji je i ova tema iskorištena u dnevno-političke svrhe.

U državi u kojoj se svaki mogući povod od strane političkih elita koristi za skretanje pažnje sa elementarnih životnih pitanja koja su egzistencijalna za njene građane, i sukob na Bliskom istoku je zlonamjerno iskorišten na različite načine u Bosni i Hercegovini.

Tako smo prethodnih dana imali slike isticanja zastava Palestine i Izraela u Sarajevu, na dvije obale Neretve u Mostaru, Trebinju, Banjaluci… U državi u kojoj su još uvijek svježi ratni ožiljci i u kojoj se društvo i dalje teško oporavlja od građanskog rata završenog prije više od 25 godina pojedinci su našli za shodno da jednostrano podrže jednu od strana u sukobu na Bliskom istoku, bez jasnih i kvalitetnih objašnjenja zašto to rade.

Jedan drugačiji primjer dolazi iz Trebinja i Bileće. Na elektronskim bilbordima u ovim gradovima danas poruke i golubovi mira sa istaknutim zastavama i Palestine i Izraela.

Trebinje

“Teško je shvatiti da se u našoj državi neko bavi nadmudrivanjem koga podržati u ovom sukobu. U zemlji u kojoj je jedna od najvećih smrtnosti od korona virusa u svijetu, vakcinacija gotovo da nije ni počela, BiH je zajedno sa Moldavijom zemlja koja je najmanje pomogla svoju privredu u uslovima pandemije, neko se bavi biranjem strana na Bliskom istoku. I naravno, koristi priliku da nameće nama nebitne teme i ujedno zavađa narod(e)”, stav je neformalne grupe građana koja stoji iza svojevrsnih poruka mira objavljenih danas u Trebinju i Bileći.

Bileća

Ističu da je nevjerovatno da u našem javnom prostoru, na jeftine načine, neko već duže od dvije decenije zloupotrebljava sve i svašta, u cilju skretanja pažnje sa svakodnevnih problema koji nas itekako opterećuju.

“Saosjećamo sa svim nevinim žrtvama sukoba na Bliskom istoku, a bar mi ovdje bi trebali imati razumjevanja za sve koji se danas suočavaju sa pošasti rata. Taj rat sutra može samo odnijeti i hiljade nevinih života, uzrokovati velike nestabilnosti, talase izbjeglica i nove migracije koje pogađaju i nas”, ističu iz ove neformalne grupe građana Trebinja i Bileće.

Izvor i fotografije: hercegovinapromo.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top