ODRAZ PALESTINE I IZRAELA U BIH: Jedna zemlja, dva viđenja stvarnosti!

Podrška iz Bosne i Hercegovine maltene golorukom palestinskom narodu u višedecenijskim patnjama koje proživljava je ustaljena praksa. Osim humanitarne podrške, sve ostalo se zasniva na moralnom ohrabrenju. Ipak, domaća politička stvarnost iz entiteta Republika Srpska sada je ponudila jedan novi ugao. Kontrapodrška i zastava Izraela.

Malo je tema u vezi s kojim će stranke koje se odazivaju na termin probosanske i stranke iz vlasti u RS-u naći zajednički jezik. Godinama je to mučan odnos okovan stalnim prepirkama i blokadama. I sada se čini da kada iscrpe domaće probleme, pronađu neki svjetski sukob koji “implementiraju” na naše domaće postavke.

Posljednji sukob u Izraelu, odnosno vojni napad izraelske vojske na područje Palestine, konkretno Pojasa Gaze i stradanje velikog broja nedužnih prije svega palestinskih građana inspirisao je i reakcije iz BiH. Većinski, građani kao i u godinama iza nas podržavaju slabije, a to je u ovom slučaju Palestina – vječna muka i patnja islamskog svijeta, gdje na ispitu padaju upravo islamske zemlje.

Kao po nepisanom pravilu, dok slušamo moralne lekcije, uvijek pobijedi neki skriveni interes. I nakon što su Sarajevo, ali i Mostar i neki drugi bh. gradovi projektovali palestinsku zastavu u znak podrške, nekoliko dana kasnije stigao je inat odgovor iz RS-a. U Banjoj Luci, na zgradi sjedišta entiteta projektovana je zastava Izraela, a isto je učinjeno i u Trebinju. Obrazloženje je bilo da se radi o podršci jevrejskom narodu zbog eskalacije sukoba.

Prvo pitanje koje se nametnulo je, a gdje je logika. Naime Izrael je prije nekoliko mjeseci zvanično priznao Kosovo kao nezavisnu državu, a Kosovo je u Jerusalemu otvorilo svoju ambasadu. Zašto onda vlast u RS-u otvoreno podržava Izrael, a paralelno žestoko brani Kosovo i svetinje na Kosovu odbijajući svaku pomisao da je to nezavisna država. Šta je to nego politika inata, dodvoravanja i vjerovatno političke nepromišljenosti.

Zanimljivo je to i u kontekstu odnosa iz prošlosti. Titova Jugoslavija je otvoreno stajala na strani Palestine. Još 1971. Palestinska oslobodilačka organizacija je imala svoj ured u Beogradu, koji je imao i neku vrstu neformalne ambasade. Jugoslavija je Palestini pružala razne vrste pomoći, od diplomatske promocije u svijetu, preko stipendiranja studenata, medicinske pomoći pa i naoružanja. Jugoslavija je trebala posredovati i kod velikih sila promovirati palestinske interese i pozicije.

Danas, pak neki drugi pristup i politika. Današnje stranke u BiH će dozvoliti da zarad svjetskih problema same sebi skaču u stomak i sebi otežavaju svoje odnose. A ovdje se politika ne vodi smisleno, strateški i s kritičkim promišljanjem. Ovdje se vodi politika inata, pa makar bila i na vlastitu štetu.

Među poginulima su i 31 maloletnik i 15 žena!

Posted by Preokret on Friday, May 14, 2021

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen Twitter @AulicSasa, @BosnianHistory

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top