PRIJEM POVODOM DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE: “Dosta je više podjela na vaše, naše, njihove. Tražimo dobro u ljudima.”

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić organizovali su večeras u Vili Gorica, prijem povodom Dana nezavisnosti Crne Gore koji se obilježava sjutra.

“Nezavisnost Crne Gore morala je rezultirati većim zajedništvom, integracijom građana, harmonijom, jasnom vizijom, blagostanjem i primjenom zakona bez selektivnosti. Nakon 15 godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore jedno sigurno – da je od perioda državnosti do konačne promjene vlasti obilježen znak jednakosti između nezavisnosti i privatnosti”,ocijenio je večeras predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

“Svi društveni i politički procesi projektovali su stvarnost koja se isključivo odvijala u dogovorenom političkom i paradržavnim mrežama, a vođenje državnih poslova je bilo podređeno interesima partijskih članova, u koje je ulaznica bila dilovi, poslušnost i rođačko-patriotske i partijske veze. Na taj način stvorena je zarobljena država.

Mi danas stvaramo državu okrenuta ka svim građanima… Nadamo se da ćemo stvoriti uslove da se desi i ovaj građanski centar koji će biti takav da će omogućiti budućnost svim građanima Crne Gore. Zato je Vlada posvećena suprotstavljanju kriminalnim sistemima”, poručio je Krivokapić.

Premijer je dodao i da su jedina budućnost Crne Gore mladi, koji su, kako je rekao, osuđeni na dvije opcije – da se prilagode poremećenom sistemu vrijednosti ili da odu iz Crne Gore.

Zaključio je da Crna Gora mora biti građanska, demokrataska i ekološka i da je to najbolje za njenu budućnost i prosperitet.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je povodom sjutrašnjeg praznika pozvao sve građane, bez izuzetka, da se raduju i da proslave taj dan. Naravno, u adekvatnom, manjem broju, u skladu sa mjerama za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19.

– Upravo je zdravstvena kriza izazvana koronavirusom, koja je imala negativan uticaj na cijeli svijet, pokazala šta znači zajedništvo i humanost, i empatija i sloga. Taj duh, koji je naš narod krasio kroz istoriju, imali smo prilike da najjasnije vidimo kroz požrtvovanost i nadljudske napore u borbi naših zdravstvenih radnika za svaki udisaj i za svaki život, kojima i ovom prilikom, i sa ovog mjesta, još jednom zahvaljujem u ime svih vas. Zahvaljujemo im na požrtvovanju, zahvaljujemo im na posvećenosti, zahvaljujemo im na perfektno organizovanom procesu vakcinacije, zahvaljujemo im na tome što smo danas pozitivan epidemiološki primjer u Evropi i što nastupajuću turističku sezonu dočekujemo sa mnogo više optimizma, nego što smo očekivali. Uvažene gošće i gosti, drage građanke i građani, Crna Gora može biti uspješna, samo kao institucionalno  moćna, ekonomski stabilna, pravno sigurna, moralno obnovljena i građanski jaka država. To su najsnažniji temelji njene vječnosti. Građanski koncept je koncept bez alternative, kocept u koji jedino vjerujem i za koji se svim srcem borim, jer pomirena, homogenizovana i građanski jaka Crna Gora je preduslov njenog oporavka. To je, nakon istorijske i prve smjene vlasti na izborima u istoriji Crne Gore, najvažnija stepenica u demokratskom sazrijevanju koju moramo preskočiti. U pomirenje moramo vjerovati, taj proces nije lak, nije brz i nije jednostavan, ali svakog dana moramo po jedan kamen ugraditi da bi spojili sve mostove naše crnogorske različitosti, koje nijesu naša mana, naša nesreća i naša slabost, već naša šansa, naša snaga i naša prednost, ukoliko shvatimo i prihvatimo da se budućnost gradi na pobjedama, zajedništvu i pomirenju, a ne podjelama, raskolima i mržnji. Nije nas ekonomski skršila izdaja, nego pećinski nacionalizam. I drago mi je što su dva predsjednika dvije države to konačno shvatila i ovu kovanicu naučila. Dobar signal za novi početak. Samo Crna Gora koja posjeduje sva obilježja iz proklamacije prvog člana Ustava – građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava – je jaka Crna Gora. Samo jaka Crna Gora je nezavisna Crna Gora. Sve drugo su varijacije kojima smo svjedočili decenijama unazad, a koje nijesu prihvatljive ni za naše građane, ni za naše emeđunarodne partnere. Vjerujem da smo te lekcije savladali. Uvažene gošće i gosti, drage građanke i građani,  Svim svojim bićem vjerujem u Crnu Goru kao uspješnu evropsku i evroatlantsku državu. Svaki svoj trenutak posvećujem radu na tom projektu, zato što vjerujem da ćemo u porodici evropskih naroda, zajedno sa susjedima, postati razvijeniji i prosperitetniji dio svijeta. To mjesto odavno zaslužujemo – rekao je Bečić.

“Dosta je više podjela na vaše, naše, njihove. Tražimo dobro u ljudima. Poštujmo različitosti. Dajmo najbolji dio sebe za otadzbinu. Žrtvujmo se za Crnu Goru. Služimo narodu. Borimo se za svakog čovjeka, za veću platu, za veću penziju, za staračke naknade, za dječiji dodatak, za besplatne udzbenike. Borimo se za naše rijeke, naše šume, naša jezera, naše obale,  naše more, naše živote. Borimo se da naša priroda ostane naša, crnogorska, a ne nikada i nikako tajkunska. Pobijedimo kriminal i podaništvo, jer Crna Gora se nikada nije dala u lance vezati. Ako smo zajedno, lako ćemo se odbraniti. Ako bude zatrebalo, spremni smo, jer je “slavno za otadzbinu mrijeti”. Mali su naši životi, ali je velika i vječna Crna Gora. Za Crnu Goru sve, Crnu Goru ni za šta, nikada i nikome! Naša Crno Goro, naša majko i naša otadzbino, srećan ti Dan nezavisnosti!  Živjela Crna Gora “-zaključio je Bečić.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade, ministri, kao i vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković, v.d. direktora ANB-a Dejan Vukšić, guverner CBCG Radoje Žugić, ombudsman Siniša Bjeković, predstavnici opozicionog DPS-a, SD-a, Bošnjačke stranke, SDP-a, Albanske liste, Albanske koalicije “Jednoglasno”… Od predstavnika vlasti, na svečanost su stigli funkcioneri Demokrata, Građanskog pokreta URA i Pokreta za promjene. Na prijem su došle i strane diplomate, predstavnici Crkava i vjerskih zajednica…

Izvor: jasno.me, Foto: gov.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top