SKANDALOZNA PROMOCIJA U MOSTARU: “Jasenovac-geostrateška točka velikosrpske politike”

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, Mostar – Galerija Katarine Kosače, promovirana je knjiga ”Jasenovac i posljeratni Jasenovački logori: geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njenizna širenja prema zapadu”, piše Bljesak.

Radi se o djelu znanstvenika Blanke Matković i Stjepana Pilića. Stjepan Pilić rekao je da knjiga govori o nekoliko elemenata Jasenovca, odnosno naseljima Jasenovca i važnosti zemljopisnog položaja naselja u Jasenovcu, kao i o ulozi u vidu geopolitičke točke u 200-godišnjem programu svih velikosrpskih programa.

‘Već od sredine 19. stoljeća Jasenovac je postao od središnjih točaka srpskih osvajanja prema zapadu i drugi dio knjige se bavi time, kao i time kako ta politika djeluje propagandno do danas te koji su odgovori hrvatske politike i diplomacije koja nije samo zakašnjelo reagirala, nego i netransparentno i nejasno”, rekao je Pilić.

Blanka Matković istaknula je da se ovom knjigom pokušava produbiti znanstveni rad o poslijeratnom logoru Jasenovac kao i o Jasenovcu kao naselja i logora. ”Oni su centralna figura velikosrpske propagande i širenja prema zapadu. Tu se vraćamo u 19. stoljeće i pokazujemo kako se Jasenovac i Novska i tada uklapaju u te velikorsrpske planove”, rekla je Matković.

”Promocija knjige je krenula iz BiH jer je želja bila da promociju počnemo u BiH jer smo kolega Pilić i ja rodom iz BiH”, dodala je.

Izvor: Bljesak.info
Foto: Hrvatski Dom Herceg Stjepan Kosača (Mostar)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top