FILIP DAVID: Rijaliti je osmišljeni politički projekat i posledica vladavine najgorih!

Književnik Filip David izjavio je da su rijaliti programi sastavni deo vladajućeg “kulturnog modela”, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odabrao televiziju koja ih emituje za komunikaciju s narodom, “svesno se uklapajući u skandalozni oblik manipulisanja niskim strastima od kojih se svakako treba ograditi, a ne podržavati ih”.

„(Rijaliti programi) nisu nimalo bezazleni. Ovi programi su zasnovani na primitivizmu i prostakluku koji se šire brzinom pandemije. Psovački rečnik, fizički obračuni, vređanja i ponižavanja, pornografija. (…) To jeste ‘osmišljeni politički projekat’ ali i prirodna posledica ‘vladavine najgorih’“, kazao je David za nedeljenik NIN.

Na pitanje o razlici u populizmu devedsetih i danas, David je rekao da suštinske razlike nema i da je populizam najčešće uvod u diktaturu i da počiva na društvu lažnih vrednosti, na krhkim temejima laži i napravde, suspenziji važnih institucija i povlađivanju lošem ukusu.

„Više puta sam citirao ozbiljne istraživače i teoretičare fašizma koji ukazuju da su najvidljiviji elementi fašizma u svakoj epohi populizam, militarizacija, nacionalizam, zloupotreba institucija, pojava autoritarnih vođa“, istakao je on.

Dodao je da je glavna odluka populizma „i njegovih protagonista“ u uprošćenom shvatanju da su svi problemi unutrašnje i spoljne politike i glavnih međunarodnih odnosa isključivo zavisi od efikasnosti propagande, vlasti nad medijima, sposobne policije i moćne vojske.

„A iza nacionalnih, patriotskih, rodoljubivih i interesa socijalne pravde, pomaljaju se grubi, sebični partijski i dominantni lični interesi. Očuvanje i sticanje vasti važnije je od istine, od morala, od elementarnog poštenja“, istakao je on.

Komentarišući ideju „srpskog sveta“, o kojoj često govori ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, David je rekao da bi bilo naivno verovati da je tu sintagmu smislio Vulin i da bi smeo da je izgovori da nije dobio „blagoslov sa najvišeg mesta“.

„Svi bliski saradnici Vučića govore isključivo ono što predsednik misli. ‘Srpski svet’ izaziva blagu jezu kod naših suseda, a verujem i u Evropi jer nas vraća u devedesete, u ratne tlapnje o Velikoj Srbiji, Velikoj Hrvatskoj i Velikoj Albaniji“, naglasio je on.

Govoreći o opoziciji u Srbiji, David je ocenio da je ona međusobno posvađana, bez jasnog političkog programa i sklona demagogiji.

„Bojkot nije uspeo, a bojkotaška opozicija tvrdoglavo opstaje na uverenju da je bojkot uspeo. Izgubljeno je i ono što je ranije mukom stečeno, nekoliko gradova, nekoliko važnih beogradskih opština, poslanička mesta u SKupštini odakle se ipak mogao čuti nekakav glas protesta. A šta je dobijeno? Ništa. I šta sledi? Opet bojkot? Tako se može unedogled“, kazao je on.

David je naveo da postoje lokalne grupe, manji pokreti, vredni pojedinci i ekološki protesti, ali da nema pgorama koji snažno privukao birače da glasaju za opoziciju.

„Program opozicije mora biti mnogo ambiciozniji, zasnovan na zahtevima da se menja kulturni model, ali za takav preokret, nažalost, nema ni snage, ni energije, niti je moguć u ambijentu ličnih razračunavanja i programskih nesuglasica. To ni za koga nije dobro. Snažna opozicija je važan i neophodan korektiv vlasti“, dodao je on.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Remarker Media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top