FINANSIJERI IZ SRBIJE ODLUČILI: Odabran projektant aerodroma u Trebinju!

Banjalučki Institut za građevinarstvo IG radit će plansku i projektno-tehničku dokumentaciju Aerodroma Trebinje, stoji u odluci Aerodroma Srbije.

Posao je nakon provedene tenderske procedure dodijeljen ovoj firmi, a vrijednost ugovora je oko 565.000 eura.

Na tender je, kako piše portal E kapija, pristigla i ponuda kineske kompanije Avic-intl Airport Construction sa sjedištem u Pekingu, a njena vrijednost bila je nešto viša od ponude banjalučke firme, odnosno oko 580.000 eura.

Prema projektnom zadatku, lokacija planiranog Aerodroma Trebinje je oko 14 kilometara zapadno od centra grada, u blizini mjesta Taleža.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektovati i izgraditi na aerodromu su poletno-sletna staza, staze za vožnju, platforme, helidrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne sabraćajnice, perimetarski put i druge interne saobraćajnice, zatim spasilačko-vatrogasni poligon, parking za posjetice i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne saobraćajnice i parterno uređenje.

Od objekata visokogradnje gradit će se terminalna zgrada, toranj kontrole letenja, vatrogasna stanica, kargo terminal, skladište goriva s pretakačkom i pumpnom stanicom, garaža za smještaj aerodromske opreme i sredstava, terminal poslovne avijacije, hangar za vazduhoplove poslovne avijacije, ograda perimetra aerodroma i pomoćni objekti.

Gradnja aerodroma u Trebinju je zajednički projekt Srbije i Republike Sprske, a finansijer će biti Srbija, koja će i gazdovati aerodromom.

Prema najavi gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića iz marta ove godine, aerodrom bi trebalo da zaživi u narednoj godini.

Po izgradnji aerodroma, od Beograda do Trebinja bi se avionom stizalo za oko 40 minuta.

Izvor: Klix.ba
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top