PRVA LITURGIJA U PRIŠTINSKOM HRAMU OD 1998: Policija Kosova upala nakon liturgije

Današnji upad policije samoproglašenog Kosova na crkveni posjed Hrama Hrista Spasa u Prištini nakon liturgije, koja je u ovoj svetinji održana nakon pune 23 godine, brutalna je demonstracija sile i vjerske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine, ocijenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je poručio da je prisustvo policije ispred crkve očigledna prijetnja vjernicima šta će im se dogoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine protjerano 40.000 Srba, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Opusteli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije. Upravo zato albanskim političarima smetaju vernici koji su se danas u ovoj svetinji sabrali”, ukazao je Petković.

On je upitao da li premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu vjerske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji tako što će slati naoružanu policiju da prijeti vjernicima i hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvjestiti Unesko i organizaciju “Evropa Nostra”.

“Ma šta javno pričali i u pismima se kleli – jasna je namera mnogih da sa prostora Kosova i Metohije zatru svaki trag i spomen srpskog postojanja. Zato je usledila današnja nervozna reakcija na oživeli hram”, zaključio je Petković.

Policija samoproglašenog Kosova danas je upala na posjed hrama Hrista Spasa u Prištini nakon liturgije koju je tamo nakon 23 godine, u prisustvu manjeg broja vjernika, služio NJegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije.

Prvi put, posle 23 godine, u hramu Hrista Spasa u Prištini proslavljena je istoimena slava. Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski, Teodosije.

Danas je Spasovdan i veliki hrišćanski praznik po prvi put od ’98 obeležen je i u nedovršenom hramu u Prištini.

Vladika je u besedi kazao da su prethodnici, vernicima koji su ostali posle ’99, ostavili u zadatak da se i u nedovršenom, ali veličanstvenom hramu, služi živa liturgija.

“Da se Bogu molimo i da ga dovršimo”, rekao je episkop Teodosije.

Izvor: Srna
Foto: Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top