UKUPNO 42 GODINE ZATVORA: Blaga presuda za strašne zločine u Hadžićima!

Sud Bosne i Hercegovine donio je drugostepenu presudu kojom su šestorica optuženih za zločine nad civilima na području Hadžića osuđeni na ukupno 42 godina zatvora, piše Haris Rovčanin za Detektor.ba (BIRN).

Za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u logoru “Silos” u Tarčinu, školi u Pazariću i kasarni “Krupa” u Zoviku u obnovljenom postupku sudilo se Bećiru Hujiću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu.

Kaziću je izrečeno deset, Hujić i Fadil Čović su osuđeni na po osam godina, Mirsad Šabić na šest, a Halid Čović i Nermin Kalember na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno za nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, uskraćivanje prava na suđenje zatvorenicima i odvođenje na prinudne radove. Za neke tačke su oslobođeni.

Prvooptuženi u ovom predmetu bio je Mustafa Đelilović, koji je nedavno preminuo, a optuženom Šerifu Mešanoviću u odnosu na kojeg je zbog bolesti razdvojen postupak Državni sud će izreći presudu sutra, 11. juna.

Sva osmorica su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u objektima na području općine Hadžići.

Na po deset godina zatvora tom presudom osuđeni su preminuli Đelilović, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići u odnosu na kog je obustavljen postupak, i Kazić, bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Na po osam godina zatvora su bili osuđeni Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima, i Hujić kao upravnik “Silosa”, dok su de facto komandir policije u Pazariću Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović prvostepeno osuđeni na po šest godina. Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Mešanović osuđen je na sedam godina, a nekadašnji stražar Kalember na pet godina zatvora.

Apelaciono vijeće je uvažilo žalbe Tužilaštva, Odbrane Đelilovića i Halida Čovića te ukinulo prvostepenu presudu u julu 2019. godine, dok je obnovljeno suđenje počelo u septembru iste godine.

Na drugostepenu presudu nije dozvoljena žalba.

Ovo suđenje počelo je 2012. godine.

Piše: Haris Rovčanin za Detektor.ba (BIRN)
Foto: Printscreen YouTube / slavicnet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top