ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ: U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata

“Moj stav je bio i prije kretanja u ovu priču i poslije završetka izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može donijeti dobro i ja ostajem na tom stavu”, saopštio je u intervjuu za Televiziju Vijesti Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore.

“Šta to znači? Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, onda je prirodno da treba ući neki ekspert, ali ne nikako kao što ja osluškujem određeni političar”, istakao je Krivokapić.

Novinar Televizije “Vijesti” Petar Komnenić je tražio pojašnjenje – da li to znači da neće bi ni Demokratski front (DF) ni drugi političari u njegovom timu.

“U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li planira kadrovska osvježenja, kadrovsku rekonstrukciju Vlade ili možda infrastrukturu, što bi značilo uvođenje još ministarstava, Krivokapić je rekao da to zahtjeva administrativni put koji nije tako jednostavan i koji traje.

“Pošto Crna Gora nema vremena za gubljenje, mislim da je ovaj trenutak sa 12 ministarstava, a to smo dobro testirali prilikom boravka u Sloveniji koja ima 14 ministarstava, da je to mjera Crne Gore”,  rekao je Krivokapić.

Komnenić je pročitao saopštenje Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome se kaže: “Došao čovjek samo sa jednim razlogom, da potpiše Temeljni ugovor”.

Ja sam u petak proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule”, rekao je on.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je rekao: “Jedan se odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori”.

Na pitanje šta je to podrazumijevalo, Krivokapić je rekao: “To je podrazumijevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani”.

Na konstataciju Komnenića da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

“Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu”, rekao je Krivokapić, prenosi srbijadanas.com.

Izvor: Vijesti
Foto: Printscreen YouTube / Vlada Crne Gore

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top