ISTORIJSKI DOGOVOR: Jevrejsko-arapska koalicija preuzima vlast u Izraelu!

Izraelski političar Yair Lapid, osoba koja okuplja izraelsku opoziciju u borbi za preuzimanje vlasti, potpisao je dogovor sa sedam stranaka čime je ozvaničen novi saziv vlasti koja bi trebala biti potvrđena u nedjelju u izraelskom parlamentu.

Potpisivanjem sporazuma između svih stranaka koje bi trebale činiti novu većinu, uklonjena je i posljednja prepreka za preuzimanje vlasti u državi gdje je funkciju premijera 12 godina obnašao Benjamin Netanyahu, a vlast činile stranke okupljenje oko Netanyahuove partije Likud.

Yair Lapid, lider stranke Yesh Atid, potpisao je u petak ujutro dogovore s arapskom strankom Ra’am te partijom Yisrael Beiteinu. Nakon toga, uslijedili su potpisi i sa ostalim koalicionim partnerima koje će činiti Laburistička stranka, stranka Plavo i bijelo i Nova nada. Posljednja partija koja je potpisala dogovor bila je Yamina čiji će lider Naftali Bennett postati novi premijer Izraela.

Dan ranije, Lapid je potpisao i dogovor sa strankom Meretz čime je postignut dogovor sa svim strankama koje će činiti novu vlast.

Da je dogovor o novoj vlasti postignut, potvrdio je i Yair Lapid na zvaničnoj Facebook stranici stranke.

“U skladu sa zakonom, i prije polaganja zakletve u nedjelju, danas smo sekretarijatu Knesseta (parlamenta op.a.) predali sve koalicione sporazume. Izraelska javnost zaslužuje odgovornu i funkcionalnu vladu kojoj će glavni prioritet biti dobrobit države. U tu svrhu formirali smo vladu jedinstva. Svi partneri su prije svega predani tome da rade za dobrobit građana Izraela”, rekao je Lapid.

Prema dogovoru, lider Yamine Naftali Bennett obnašat će funkciju premijera do augusta 2023. godine nakon čega će ga na toj funkciji zamijeniti Yair Lapid koji će biti premijer do novembra 2025. godine.

“Potpisivanjem ovih dokumenata okončat ćemo dvoipogodišnju političku krizu u državi. Suočavamo se sa velikim izazovima i svi građani Izraela vide nadu u nama. Ova vlada će raditi za sve građane Izraela, religiozne, sekularne, ortodoksne Jevreje kao i Arape. Radit ćemo bez izuzetaka, za sve građane Izraela”, rekao je Bennett.

Glasanje u izraelskom parlamentu o uspostavljanju nove koalicije trebalo bi se održati u nedjelju, a nova “AntiNetanyahu” koalicija ima podršku 61 zastupnika naspram 59 političara koji su i dalje ostali vjerni Benjaminu Netanyahuu.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / i24NEWS English

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top