PALA PRESUDA: Džananoviću i Gadži 11 godina za ratne zločine nad Srbima!

Sud Bosne i Hercegovine je danas prvostepeno osudio Senada Džananovića na 11 godina zatvora, dok je Edin Gadžo prvostepeno osuđen na pet godina zatvora zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje u periodu od aprila do augusta 1992. godine.

Kako su saopćili iz Suda Bosne i Hercegovine, njih dvojica su optuženi da su kao pripadnici Štaba Teritorijalna odbrane “Stela” i Specijalne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) svjesno i voljno učestvovali u protuzakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, koji su protuzakonito lišeni slobode na području Sarajeva, te odvođeni u prostorije Štaba TO “Stela” na Alipašinom polju (bivši kafić Borsalino i prostorije MZ Mladost) i zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade na Alipašinom Polju B faza, te mesnice Pešter i drugim prostorijama navedene stambene zgrade.

Prema navodima tužilaštva, tu su ubijani, silovani, mučeni, prema njima se nečovječno postupalo i odvodili su se na prinudni rad, tokom kojeg su bili izloženi smrtnoj opasnosti i različitim oblicima tjelesnog i psihičkog zlostavljanja od optuženika i drugih pripadnika Štaba TO “Stela”, kao i trećih osoba.

Pri tome se terete da su prekršili odredbe članova 3, 27, 31, 42, 43, 44, 51, 78, 81, 85. i 147. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, kao i odredbe članova 4, 5, 7, 8, 13, 14. i 17. Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Istaknuto da je su spomenute zločine Džananović i Gadžo činili zajedno sa nadređenim, zapovjednikom Specijalnih jedinica ARBiH Jusufom Jukom Prazinom i zapovjednikom Štaba TO “Stela” Samirom Kahvedžićem zvanim Kruško.

Optuženici Džananović i Gadžo su oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c), e) i f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u sezi sa članom 26, 29, 30, 31. i 180. stav 1. istog Zakona, a Džananović i u vezi sa članom 180. stav 2. Sud je odbio optužbu da je optuženi počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona, saopćili su iz Suda Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix.ba
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top