POČELI TEŠKI PREGOVORI: Saudijska Arabija i Emirati za stolom sa Iranom!

Nakon što su SAD izrazile odlučnost da trebaju zadržati Iran u okvirima nuklearnog sporazuma, mijenja se politika Saudijske Arabije i UAE prema Iranu, piše Reuters.

Nedavno je Blinken izjavio da ne treba dati Iranu vremena da razvije nuklearnu bombu jer su u pitanju mjeseci, ako ne i tjedni. Čini se da sankcije ipak nisu uspjele spriječiti Iran da nabavi i stvori odgovarajući fisijski materijal. SAD sada shvaćaju da sankcije nisu rješenje, već da moraju iznaći dogovor s Iranom. Iran koji ima nuklearne bojeve glave je prijetnja za sve američke saveznike u regiji.

SAD su mnogo spremnije pregovarati s Iranom dok su pod vodstvom Joe Bidena, nego je to bio slučaj za vrijeme Trumpa. Također, Saudijska Arabija i UAE imaju manju moć da utječu na stav SAD-a prema Iranu, a SAD su već odbile sudjelovanje službenog Rijada i Abu Dhabija u pregovorima u Beču.

Stoga su ove dvije zaljevske zemlje otvorile pregovore s Iranom nakon dugo odbijanja. Rijad će ugostiti predstavnike Irana, umjesto da čeka ishod pregovora u Beču. Prihvatit će ponudu iz Irana koja je stigla još u travnju, tvrde dva izvora za Reuters.

Naime, Iran itekako ima pregovaračku moć u ovim odnosima. Osim potencijalne nuklearne moći, Saudijsku Arabiju je iscrpio posredni (“proxy”) rat u Jemenu u kojem Iran podržava Huti pobunjenike. Saudijska Arabija već 6 godine ne uspijeva stati na kraj prijetnji u Jemenu, a ovakav tip ratovanja ju košta puno više nego Iran. Osim toga, česti su napadi na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije dronovima i projektilima za što SA optužuje Iran.

Čini se da je Iran svjestan da ima “aduta u rukavu” u pregovorima i sa SAD-om i sa zaljevskim zemljama, pa ne žuri pristati na bilo kakve uvjete.

Izvor: Geopolitika
Foto: Printscreen YouTube / Al Arabiya English, Ruptly

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top