INTERVJU PREOKRETA, MOMO KOPRIVICA: Niti je mjera srpstva podaništvo Vučiću, niti je mjera crnogorstva podaništvo Đukanoviću

Na parlamentarnim izborima, održanim 30. avgusta 2020. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore ispred Demokratske Crne Gore. Predsjednik je Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, član je Zakonodavnog, Administrativnog i Odbora za sveobhvatnu izbornu reformu. Također je koordinator Radne grupa za izradu Nacrta Zakona o Skupštini Crne Gore

Gospodine Koprivica, Crna Gora je u posljednje vrijeme prošla kroz prilične turbulencije, a i nove su u najavi. Vlada se nalazi u specifičnoj situaciji da protiv nije samo opozicija u vidu DPS-a, već i dio vladajuće skupštinske većine u vidu većine DF-a. Kada se gleda sa strane, situacija se čini gotovo nemogućom i nerješivom, kakva su Vaša očekivanja?

Na sam dan izglasavanja ove Vlade, poslanici DF-a su je blatili i ujedno glasali, i to je pravi političli kuriozitet. Nakon toga, niti jedan dan bez napada, nijesu dali ovoj Vladi, na čijem čelu je, da podsjetim, nosilac njihove parlamentarne liste. Očevidno, sve vrijeme žustrije su napadali ovu vladu, nego one Milove u prethodnom periodu. Pri tome, ne smeta im da se rješenjima te iste Vlade, koju blate, postavlja njihov kadar po dubini javnog sektora.

I danas zajedno sa DPS-om bojkotuju Skupštinu, što je nezabilježeno da vladajuća partija bojkotuje parlament i to združeno sa najvećom opozicionom partijom. Aktuelnom halabukom DF hoće da baci u zaborav činjenicu da bez Zdravka Krivokapića ne bi dobili onoliko glasova koliko su dobili 30. 8. 2020 godine, ali i činjenicu da su na lokalnim izborima u Nikšiću i Herceg Novom imali strmoglav pad u broju glasova u odnosu na parlamentarne izbore.

Inače, svakoga ko je uspio, bilo na lokalnom, bilo na državnom nivou da porazi DPS, oni su  proglašavali za izdajnika. Tako i danas. Više udaraju na aktuelnog šefa ANB-a, koji zaista provjetrava službu i koji je na izborima bio nosilac njihove izborne liste u Kotoru, nego što su ikad napadali bilo kojeg šefa tajnih službi bivše vlasti. Mi smo iskreno podržali vladu iako u njoj nemamo nijednog ministra, zato što nam je interes naroda na prvom mjestu. Rješenje se mora naći u stabilizaciji. Protiv smo obaranja vlade, protiv izbora nove vlade i novog premijera, jer Crnoj Gori ne treba avanturizam, već stabilnost. Dolazi u obzir samo rekonstrukcija Vlade i to po principu saglasnosti aktuelnog premijera i parlamentarne većine. Jedino tako obezbjeđujemo stabilnost i nastavak reformi.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović je izjavio da namjerava “skratiti mandat vladi”. Je li to moguće? Kako to on namjerava učniti?

Činjenica je da se DPS i DF danas nalaze na istim političkim pozicijama, a to je bojkot Skupštine. Zatim, i jedni i drugi traže pad aktuelne vlade. Dakle, imaju isti cilj, a to je urušavanje nove vlasti. Đukanović se ponaša kao pazardžija: može ko bilo i kako bilo, samo da nema ove vlade. Svima bi navodno dao mandat, samo da se sruši ova vlada. Ko se smije spuštati niz njegovo uže, njemu vjerovati na riječ, upuštati se u njegove igre i lavirinte? Nas nema u tom filmu. Mi smo na zadatku očuvanja ove vlasti, koja je nastala na temelju istorijske pobjede naroda 30.8.2020 godine i na zadatku evropskih reformi.

Demokratska Crna Gora je podržala Rezoluciju o Srebrenici i time u beogradskoj štampi stekla titutlu “izdajnika” srpskog naroda, onih koji su kompletan narod proglasili genocidnim… Na stranu sada ta propaganda, ali ko je pokrenuo inicijativu da se jedna te ista rezolucija, koja je već usvojena i u Crnoj Gori i u Srbiji usvaja po drugi put u političkim okolnostima u kojima se zna kakve posljedice to može izazvati?

U vezi Rezolucije, propagandna mašinerija bliska vlasti u Beogradu uporno krije dvije istine u vezi naših istorijskih amandmana koji su bitno izmijenili i unaprijedili prvobitni tekst Rezolucije. Prvo, našim amandmanima eksplicitno je zabranjena satanizacija, kao i žigosanje srpskog naroda. Usvojeni amandman glasi: “Skupština Crne Gore osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, jer je odgovornost isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.” Zašto se ovaj amandman, koji je postao sastavni dio Rezolucije, prećutkuje?

Da li je ovo ugrađeno i u jednu drugu rezoluciju, deklaraciju ili izjavu, u regionu, uključujući i Deklaraciju Srbije o Srebrenicu koju su glasale i dvije aktuelne vladajuće partije? Nije. Zato je ovaj amandman istorijski. Udario je pečat. Potro je mračne konstrukcije. To se prećutkuje jer je cilj manipulisanje radi urušavanja nove vlasti u Crnoj Gori i povratka bivše vlasti. Drugo, našim amandmanima, koji su isto postali sastavni dio Rezolucije, su tretirani svi zločini počinjeni u bivšoj Jugoslaviji, izražen pijetet i priznato da je u svakom narodu bilo žrtava i da je svaki narod bio žrtva.

Zašto se i taj amandman prećutkuje? Upravo smo amandmanima pokazali proaktivan odnos, istovremeno, sa jedne strane, civilizacijski odnos prema žrtvama i poštovanje međunarodnih presuda, a sa druge strane razobličavanje pokušaja da se uspostavi kolektivna odgovornost ili krivica. Doveli smo manipulatore iz bivše vlasti u bezizlaznu situaciju, podnošenjem istorijskih amandmana kojima se sprečava satanizacija i žigosanje Srba i bilo kog drugog naroda i kojima se priznaju žrtve svih. Svjesno smo ugazili u vatru, udaraju nas manipulatori sa raznih strana, naročito vlast u Beogradu, kao da žele povratak svojih prijatelja iz bivše crnogorske vlasti, ali neka vatra i zahvati nas, ali da ne zahvati narod i državu. Naime, činjenica je da imamo turbulentan period. Zašto? Crna Gora je multietnička sredina i to se mora očuvati i njegovati. Crna Gora je kandidat za članstvo u EU. Postavljaju se sledeća pitanja, imajući u vidu očevidno programirane akcije. Da li neko ima cilj da se domaćoj i međunarodnoj javnosti pokaže da je Milo Đukanović jedini garant multietničnosti? Zatim, da li je nekome, u Crnoj Gori i van nje, cilj da se pokaže da je Milo Đukanović jedini garant poštovanja žrtava i međunarodnih obaveza? Ko i zašto želi njegov povratak u sedlo? Obesmislili smo povratak Milovog režima i zato smo pod rafalnom paljbom medija bliskih vlasti u Beogradu. Nećemo dozvoliti da se naša država guši u živom blatu, niti da joj se zatvaraju vrata, ma ko to želio i nećemo dozvoliti revitalizaciju bivšeg režima.

Zašto se to radi? Ono što se može upratiti iz medija jeste da počinju istrage oko luke Bar, a isto tako i oko drugih kriminalnih radnji, da li svi ovi potezi koincidiraju sa tim?

Istrage jesu otvorene. Međutim, kadrovske promjene u pravosuđu do početka jeseni treba da rezultiraju tužiocima koji će imati hrabrost da izvedu kriminalce i švercere na sud. Dolazak novih, hrabrih i beskompromisnih tužilaca dovešće stvari do kraja.Tužilaštvo je danas najslabija karika. U toku je procedura biranja novih članova Tužilačkog savjeta, po novom, nedavno usvojenom, tužilačkom zakonu. Bivša vlast na čelu sa DPS-om, opstajala je, pored ostalog, i zahvaljujući kriminalnim poslovima. Uvjeren sam da će se zaokruživanje tužilaštva okončati u korist pravne države. Ruka pravde mora zakucati na sva vrata!

Vaša partija je, kako rekosmo optužena da je izdajnička, Zdravko Krivokapić također, patrijarh Porfirije je izjavio da ste, citiram “iznevjerili Božju blagodat, predsjedavajući Predsjeništva BiH, Milorad Dodik je izjavio da je Dritan Abazović “prikriveni nacionalista”. To su sve ozbiljne optužbe, ali ako izuzmemo DF, kakvi su sada odnosi među vama? DF mnogo spekulira, čak i da bi prihvatio Abazovića kao kadndiata za premijera, koliko je to tačno?

Istina je da DF želi rušenje ove vlade i vlasti po svaku cijenu. Tu se vidi još jedna sličnost sa DPS-om, ponašaju se upravo kao pazardžije: može bilo ko i može bilo kako samo da se obori ova vlada. U tome se vidi neozbiljno i neodgovorno ponašanje. Gospodin Abazović je, zajedno sa gospodom Bečićem i Krivokapićem, potpisao izjavu u kojoj se jasno kaže da su protiv rušenja ove vlade i novih izbora. Gospodin Abazović je i jedini stranački političar koji je član ove vlade i zdušno se zalagao za tzv. ekspertski koncept.

Želim naglasiti da to što je gospodin Dodik otvoreni nacionalista, ne znači da će to po automatizmu donijeti neku korist srpskom narodu. Ako je šta otvoreno radio, onda je primjer njegove otvorenosti izjava iz 2007 godine da se u Srebrenici desio genocid i da je za njega to nesporna činjenica. Da ne govorim o otvorenom učešću gospodina Dodika u političkim kampanjama DPS-a.

Rješenje ove situacije i izazova leži u smirivanju, kompromisu i stabilizaciji, a tome ne doprinose teške i neodmjerene riječi, ma sa koje adrese da dolaze, pogotovo ne vidim smisao dolivati izvan Crne Gore i ne pokazati elementarno razumijevanje. Imajući u vidu sve, zaista potvrđuje se puni smisao riječi Vladike Grigorija u njegovom djelu “Gledajmo se u oči”, da samo mir donosi pročišćenje, ali i da svako ko iskreno želi mir, slobodu i normalan život, prije svega, računa na to da će biti izrugivan, napadan i ismijavan na putu koji je izabrao. Pa ipak, tim putem treba smjelo ići ako nam je dobro naroda na prvom mjestu, a jeste!

Neki vaše tvrdnje da DF vještačkom krizom teži rehabilitaciji DPS-a drže konstruisanim, jer oni žele samo svoje demokratsko pravo koje nije oličeno u ekspertskoj vladi… Realno, ako bi DPS ponovo došao na vlast, na koji način bi od toga profitirao DF?

Ako se uzmu u obzir raniji poslovi i nalozi koje je neophodno izvršiti, za račun centara izvan Crne Gore, sve postaje manje čudno. Neka dokažu suprotno tako što će dati doprinos u prevazilaženju aktuelne situacije. Činjenica je da i DPS i DF zajedno bojkotuju parlament, kao i to što i jedni i drugi javno pozivaju na obaranje aktuelne vlade. Portparol DPS-a je aludirao na njih govoreći o snazi sa kojom se računa obaranje vlade. Na žalost, svakim danom se DF sve više ponaša kao kopija DPS-a: poistovjećivanje sebe sa nacijom i proglašavanje neistomišljenika za izdajnike. To je matrica i jednih i drugih i to ništa dobro ne donosi narodu.

Premijer Krivokapić je nedavno ponovo izazvao buru reakcija kada je rekao da Srbija nije matica Srbima iz Crne Gore, već je to Crna Gora. Djeluje li Vama ta izjava šokantno kao što se predstavlja? Prije toga na njegovu adresu dolazi na stotine uvreda, baš kao i na adresu predsjednika skupštine Bečića. Šta je to što toliko smeta svim kritičarima?

Svako ima pravo na lično samoodređenje i to niko nikome ne smije sporiti. Srbi iz Crne Gore u Crnoj Gori jesu svoji na svome, nijesu pridošlice i niko ih nema pravo tretirati kao podstanare u svojoj kući. Rekao sam u Skupštini, prije neki dan, za nas srpstvo i crnogorstvo nijesu nešto što se upravlja prema političkim vjetrovima i liderima. Niti je mjera srpstva podaništvo Vučiću, niti je mjera crnogorstva podaništvo Milu Đukanoviću i Branu Mićunoviću. Ako se osporava teza da je Srbima iz Crne Gore matica upravo Crna Gora čiju su državnost gradili i njihovi preci, onda se dolazi na teren afirmacije ideoloških krugova bliskih bivšoj vlasti, po kojima su Srbi u Crnoj Gori manjina. Ako vam zemlja u kojoj živite nije matica, onda ste manjina u toj zemlji.

Onaj ko negira da je Crna Gora matica Srbima iz Crne Gore, taj Srbe iz Crne Gore proglašava za manjinu u Crnoj Gori. To je i protivno istoriji, protivno zdravom razumu, ali je možda atraktivno nekim liderima da sebe proglase za predsjednika svih Srba, a zapravo su samo i jedino predsjednici svih građana Srbije. Uvreda je za srpstvo u Crnoj Gori, da bude tretirano kao pogonsko gorivo megalomaniji trenutnih vlastodržaca, ma gdje oni stolovali.

To nije bilo, niti može biti. Ko ima pravo da vjekove podvede jednom vlastodršcu ili podredi cilju nekog identitetskog preduzetnika? Opredijeljeni jesmo iskreno za izgradnju dobrosusjedskih, prijateljskih i bratskih odnosa sa Srbijom, na temelju uzajamnog uvažavanja.

Željko Pantelić je nedavno za Vijesti prokomentarisao da medijska kampanja koja se vodi iz Sarajeva i Beograda od Crne Gore želi napraviti novu BiH, odnosno provizorijum u koji se prelivaju sve političke igre iz komšiluka i šire. Da li ćete imati snage i mudrosti da to zaustavite i da li su novi izbori rješenje?

Nećemo dozvoliti da Crna Gora bude defektna zemlja, niti ćemo dozvoliti da bude bilo čija moneta za potkusurivanje. Niko neka se ne nada u upotrebu Crne Gore, jer smo suverena država iskovana kroz vjekovnu istorijsku borbu za slobodu. Sa druge strane, reforme se moraju ubrzati jer je bivša vlast ostavila pustoš iza sebe. Uvjeren sam u ubrzavanje evropskih integracija Crne Gore. Brojni antikoruptivni protesti, zatim litije, te na kraju izbori, parlamentarni i lokalni u Nikšiću i Herceg Novom, pokazali su da ljudi ne žele da idu za DPS-om. DPS danas nema odgovor na savremene izazove društva, pa stoga prave sve ekstremniju desničarsku i kvazi-nacionalnu organizaciju. Shodno tome  lažno kreiraju ambijent podijeljenosti. Poraženi su i sve više se i sami boje izbora. Da naglasim, građanima nijesu potrebne kampanje, već reforme kako bi imali bolje uslove života. Kritičari iz susjedstva kao da žale za bivšom crnogorskom vlašću, sve upornije manipulišu dok na račun i predsjednika Skupštine i na račun premijera stižu veoma afirmativne ocjene sa najvažnijih adresa u EU. I to je dovoljno indikativno. 

Razogvarao: Vuk Bačanović za Preokret, Foto: Demokratska Crna Gora

2 thoughts on “INTERVJU PREOKRETA, MOMO KOPRIVICA: Niti je mjera srpstva podaništvo Vučiću, niti je mjera crnogorstva podaništvo Đukanoviću”

  1. ,, na račun i predsjednika Skupštine i na račun premijera stižu veoma afirmativne ocjene sa najvažnijih adresa u EU”
    Pa šta je to čudno kad je EU antisrpska (osim ukoliko neko ne smatra da je otimanje Kosova, ukidanje Srpske, držanje političkih predstavnika Srba u CG izvan vlasti, proglašavanje genocida u Srebrenici, a prećutkivanje Jasenovca, Novosadske racije, Bratunca, Bljeska i Oluje, lomljenje ćiriličnih tabli, prebijanja Srba i pevanja ustaških pesama po RH…u stvari prosrpsko).

  2. Demokrate izglasavaju rezoluciju o “genocidu u Srebrenici” sa DPS-om.
    URA izglasava smenu Leposavića sa DPS-om.
    A u stvari je DF taj koji sarađuje sa DPS-om.
    Kao kod Orvela.
    Vuče, tebe jako cenim (iako se ne slažem u mnogo čemu s tobom), jer smatram da si intelektualno pošten, ali mislim da ti animozitet prema Vučiću ne dozvoljava da uvidiš jednostavne stvari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top